24 d'abril de 2024

Publiquen un estudi sobre l'origen del Ball del Ciri de Manlleu

La Revista d'Etnologia de Catalunya difon la investigació coordinada per Joan Arimany

Enric Gil 25 d'abril de 2018 a les 13:14
El Ball del Ciri es balla després del passant dels Tres Tombs | C.Navarro GFM

El Ball del Ciri de Manlleu és la dansa associada a la festivitat de Sant Antoni Abat i protagonitzada per l’Associació Sant Antoni Abat - Tonis de Manlleu. La primera descripció trobada és del 1893 i està relacionada amb traginers i taverners, cosa que pot sorprendre perquè es tracta d’un ball de confraria.

Aquest ha estat el fil que ha estirat Joan Arimany per investigar-ne els possibles orígens i la seva evolució al llarg del temps. Ho ha fet en un estudi promogut pel Museu del Ter, els mateixos Tonis i l’Esbart Català de Dansaires i que publica la Revista d’Etnologia de Catalunya (núm.42, pàgines 311-322).

Fruit de la recerca, ha plantejat dues hipòtesis: la primera, “que fos una forma de traspassar càrrecs de l’antiga confraria dels Sants Màrtirs” i la segona, “que fos importat del Cabrerès, que en aquell moment tenia molta connexió amb Manlleu”. És la primera vegada que es plantegen aquestes hipòtesis.

Feina d’equip
Arimany, gran investigador de patrimoni local, ha comptat amb la col·laboració econòmica de l’Institut Ramon Muntaner i un equip de col·laboradors format per Judit Solà, Immaculada Tubau, Montse Piella i Anna Bosch en representació dels Tonis; Jordi Grané i Carles Garcia del Museu del Ter, i Montserrat Garrich de l’Esbart Català de Dansaires. Reivindiquen el Ball del Ciri com “una veritable joia del patrimoni immaterial manlleuenc”.

Això sí, no és la primera vegada que Arimany publica un estudi dels Tonis. Al 2010 ja començar fer recerca plasmada en l’estudi titulat “La festa dels Tonis de Manlleu. Entre la devoció i la gresca” (2012) i, al 2014, també va veure la llum l’obra monogràfica divulgativa “Els Tonis de Manlleu: a cavall de la devoció i la festa”.

Consulta el número de Revista que publica la investigació del Ball del Ciri de Manlleu

L'inici de l'article publicat

Etiquetes:
Cultura