25 d'abril de 2024

L'Aula Oberta redescobreix les Lletres Amicals de Manlleu

Crònica de la ponència de Bernat Prat de la sessió organitzada per l'AFADIP dijous passat

Anna Piella 9 de maig de 2018 a les 11:08
Bernat Prat va ser el protagonista de la sessió de dijous passat a l'Ajuntament de Manlleu | AFADIP

L’abril de l’any passat es va fer la primera part d’aquesta conferència amb la presència del doctor Josep Maria Gasol i Almendros. No es va entrar amb massa profunditat en el tema de les Lletres Amicals perquè els records i les vivències dels assistents, relacionades amb l’època que el doctor Gasol va ser a Manlleu, se’ns va menjar gairebé tot el temps.

Dijous passat va completar el tema Bernat Prat i Viñas en una nova sessió organitzada per l’AFADIP. En Bernat va néixer al molí de Can Vinyes, conegut també com a molí Miarons. Va cursar estudis a la Salle de Manlleu i a la Salle Bonanova de Barcelona. És enginyer industrial i, seguint la tradició familiar, es dedica a la recopilació de la historia local. Juntament amb Joan Domènech, l’any 2000 van rebre el Premi Ajuntament de Manlleu pel llibre “Manlleu, els noms del terme” i ha escrit diversos llibres de la historia local.

L’any 1953 Josep Prat i Roca, va tenir la idea de fer una aportació cultural; ho va comentar als seus amics i van posar fil a l’agulla: van acordar que enviarien cada any un relat , basat en temes d’interès local, coincidint amb el Sant. Així el número 1 el va escriure Josep Prat i va sortir el dia de Sant Josep de 1954. Després de 3 anys, van acordar que els relats serien anuals, sense coincidir amb el sant.

Els protagonistes de Lletres amicals tenien com a vehicle el català i la nostra cultura. Tots ells també eren catòlics convençuts. 

Josep Prat i Roca 
Autodidacta. Iniciador de Lletres Amicals. Col·laborador en diferents entitats vinculades al món de la pagesia va escriure entre d’altres "La pagesia de Manlleu" i "El Canal industrial".

Francesc d’Assis Pujol i Escalé
Home polifacètic. Va col·laborar amb moltes entitats. Dissenyador, pintor, cronista de la vila, autor i col·leccionista de goigs. Autor de molts llibres. També es va dedicar a recollir vestigis històrics de Manlleu, diuen que obra que es feia i anava en Francesc a recollir restes. Va ser el primer arxiver de Manlleu i no acabaríem.

Josep Mª Gasol i Almendros
Natural de Manresa. La seva vinculació amb Manlleu va ser quan es va incorporar com sacerdot a la Parròquia. Escriptor. té més de 73 llibres. Professor en diverses escoles. Creu de Sant Jordi 1991.

Esteve Gaja i Molist
Va ser secretari de diversos ajuntaments. Va escriure llibres molt interessants per la història de Manlleu, entre d’altres "L’hospital de Manlleu", "La guerra civil a Manlleu", "Manlleu dels Anys 30", "Història de Manlleu"...

Antoni Contijoch i Capdevila
Impressor. tenia una Llibreria al carrer del Pont. La seva col·laboració ser imprescindible.

Llorenç Costa i Canudas
Va col·laborar en el volum 19 amb uns poemes.

Joan Puntí i Collell
Va col·laborar amb molts llibres

Les Lletres Amicals agrupen 102 articles en 22 volums amb temes històrics, biografies de molts vilatans de Manlleu, costums, evocacions del paisatge, poetes, músics i arqueologia. També temes religiosos, ja que tots ells eren catòlics practicants i convençuts.

Actualment, les Lletres Amicals estan custodiades a la Biblioteca Municipal. Seria bo que es posessin a l’abast de tothom i que el tema econòmic no fos cap problema. El assistents van sortir entusiasmats.

Etiquetes:
Cultura