24 d'abril de 2024

Vols veure l'evolució de Manlleu del 1945 fins avui?

L'Institut Cartogràfic i Geològic permet contrastar fotografies aèries històriques i crear-ne un gif animat

E. Gil 16 de maig de 2018 a les 13:26
Comparació aèria del Manlleu de l'any 1945 i el d'avui | ICGC

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha posat en marxa una nova aplicació web, el Comparador històric del territori, que permet explorar l’evolució de qualsevol punt de Catalunya des de 1945 fins a l’actualitat. De Manlleu, per exemple, es pot veure clarament l’augment de població en els últims 70 anys.

El visor permet fer la comparació de dues maneres: situant en paral·lel les ortofotos del punt escollit entre uns anys concrets, amb la possibilitat també de visualitzar el mapa topogràfic; o bé visualitzant els canvis d’un punt concret.

Crear un gif
Una vegada seleccionades les imatges que es vol comparar, l’aplicació permet crear un gif per mostrar l’evolució d’aquell punt del territori de manera animada. Amb aquesta seqüència es visualitzen aspectes històrics del país, així com l’evolució i la urbanització del territori.

L’eina està pensada per ser útil en àmbits tècnics, com urbanisme, la història o la gestió del territori, però també per a la ciutadania que vulgui veure de manera visual les transformacions.

Codi obert
L’Institut Cartogràfic ha bolcat el codi font del Comparador històric al repositori en línia GitHub. Això permet que els ciutadans i les empreses puguin reutilitzar les imatges que genera aquest aplicatiu web per crear els seus propis productes i serveis amb valor afegit.

Etiquetes:
Cultura