23 d'abril de 2024

El Museu del Ter edita un documental sobre Antoni Pous

El vídeo glosa la figura de l'escriptor, poeta, traductor i activista cultural manlleuenc

elter.net 11 de juny de 2018 a les 10:18
Antoni Pous i Argila va morir prematurament als 44 anys | Museu del Ter

Amb la voluntat d’introduir la figura d’Antoni Pous (1932-1976), el Museu del Ter n’ha editat i publicat un documental. Un treball que ha comptat amb el guió del professor de la UAB i especialista en l’obra de l’autor manlleuenc, Ramon Farrés, la realització final de Xef Vila i la col·laboració de la mateixa família Pous i la Biblioteca de Manlleu, a més dels testimonis Ricard Torrents, Ramon Cotrina, Pius Morera i Jordi Serrate. El vídeo està pensat sobretot per aquells que desconeixen el personatge.



La idea de l’elaboració del document va sorgir fa dos anys, al 2016, després que el Museu del Ter dediqués la jornada i exposició “Antoni Pous, de Manlleu al món”, commemorant els 40 anys de la seva mort prematura. Un cop finalitzats els actes de reconeixement, es va veure la necessitat de crear un material per glosar-ne la figura.


Antoni Pous i Argila (Manlleu, 1932 - Barcelona, 1976), que dona nom a un dels instituts de la ciutat, va ser un personatge polièdric: sacerdot, poeta, pedagog, traductor, activista cultural... La seva trajectòria vital coincideix de ple amb el difícil període de recuperació de la llengua i la cultura, amb les quals es va comprometre sense reserves des dels anys de formació al Seminari de Vic fins a la seva etapa final a Tübingen i Zuric, passant per les estades a Sant Hipòlit de Voltregà, Roma i Igualada.


Mort prematurament als 44 anys, ha deixat tanmateix una breu però intensa obra poètica, unes traduccions pioneres d’alguns escriptors clau de la tradició germànica moderna i innumerables iniciatives en favor de la dignificació i la difusió del català i la literatura escrita en aquesta llengua, els fruits dels quals encara perviuen.

Etiquetes:
Cultura