24 d'abril de 2024

En marxa els exàmens de selectivitat

Uns 34.000 estudiants comencen les proves que determinaran el seu futur universitari

elter.net 12 de juny de 2018 a les 09:24
Els estudiants manlleuencs s'avaluen a la Universitat de Vic | ACN

Fins a 33.895 estudiants comencen aquest dimarts al matí les proves de selectivitat que tindran lloc, en horari de matí i tarda, fins al dijous. La gran majoria corresponen als que acaben el batxillerat, però també n’hi hauran amb matrícula lliure –procedents de batxillerat d'altres anys- i de cicles de grau superior que s’examinen d’assignatures específiques.

Les anomenades proves d'accés a la universitat (PAU) es divideixen en dues fases: la general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l'específica, voluntària per a tots els perfils d'estudiants i que serveix per pujar nota. En la general els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (llengua i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història) i una matèria a escollir (matemàtiques, llatí, fonaments de les arts i matemàtiques aplicades).

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que té un valor del 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (amb un valor del 40%, sempre i quan la qualificació d'aquesta fase general sigui com a mínim de 4), tindran nota d'accés a la universitat. En cas contrari, hauran de repetir.

Entre l’examen obligatori i l’optatiu, un cop ponderats, la nota d'admissió pot arribar fins als 14 punts.

Ponderació
Com l'any passat, l'assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica, però tindran fins a quatre notes per ponderar.

Novetats
Com a novetat, aquest any la matèria d'Història de la Filosofia s'examinarà a la fase específica a les PAU 2018 i serà ponderable per a l'accés a graus universitaris de les branques d'Arts i humanitats, i de Ciències socials i jurídiques. Fins ara, era obligatòria i es podia escollir en el lloc de l’examen d’història.

Una altra novetat té a veure amb la reserva de places a tots els graus universitaris per a estudiants del col·lectiu gitano. Com a mínim es reservarà una plaça a cada grau per afavorir la seva incorporació a estudis superiors. Les persones del col·lectiu interessades han de disposar del certificat conforme poden optar a la plaça del Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 27 de juny per Internet. Tots aquells que obtinguin una qualificació igual o superior a 9 punts en la fase general de les PAU rebran una distinció de la Generalitat.

Etiquetes:
Societat