26 d'abril de 2024

La Via Ausetània: un carril bici de Manlleu a Vic

L'itinerari, d'uns 7 quilòmetres, resseguirà la carretera B-522 i s'obrirà progressivament fins el 2023

elter.net 13 de juny de 2018 a les 09:50
El carril serà paral·lel a la carretera per on entren i surten la majoria de vehicles a Manlleu | ACN

La Via Ausetània serà un itinerari de 6,8 quilòmetres per a vianants i bicicletes que unirà Manlleu i Vic. El projecte, liderat per la Diputació de Barcelona, resseguirà la carretera B-522 per la part esquerra en sentit nord, tindrà un cost de 2,8 milions d’euros i s'executarà per fases. Les obres començaran la tardor de 2019 pel tram de Vic.

El camí, de formigó, servirà no només per aquells vianants i ciclistes que l'utilitzin per oci o lleure, sinó també per aquells que vagin a treballar en una de les dues ciutats. Anirà des de la rotonda amb la C-153 de Vic, connectant amb el carril bici ja existent i s'acabarà al nucli de Manlleu. El diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, ha explicat en la presentació del projecte aquest dimarts que el camí també tindrà petites àrees de descans amb arbrat i bancs.

Durada de les obres
Segons Fàbrega, l'obra suposa una inversió important que s'executarà per fases. La més complexa serà el pas del carril per la C-25. Com que no es pot creuar la via per la seva perillositat, obligarà a desviar l'itinerari per un pas superior proper. A mesura que es vagin executant les fases, el carril s'obrirà al públic i l'obra està prevista que acabi del tot l'any 2023.

L'actuació serà cofinançada per la Diputació (66%) i els ajuntaments de Vic (14%), Gurb (5%) i Manlleu (14%).

Alternativa sostenible
Els tres alcaldes han celebrat l'inici del projecte i han destacat que servirà per "apropar" els territoris. L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha destacat que serà una manera alternativa i més sana de desplaçar-se.

En condicions normals, la via suporta un volum de 13.500 vehicles al dia. Una xifra molt elevada si es compara amb altres de similars, per on en passen de mitjana uns 2.300, segons Fàbrega. A més, del total, un miler són vehicles pesats. L'accidentalitat de la via també és elevada, amb 39 accidents anuals en els últims cinc anys, tot i que sense víctimes mortals.

Fàbrega ha explicat que la carretera té una amplada mitjana de set metres, amb vorals inclosos, que transita per les poblacions de Vic, Gurb i Manlleu i engloba una massa d'unes 66.000 persones.

La presentació del projecte va ser aquest dimarts amb els alcaldes de Manlleu, Gurb i Vic | ACN

La via serà paral·lela a la carretera per on passen els vehicles | ACN

Etiquetes:
Societat