26 d'abril de 2024

Vic farà tres baròmetres més per conèixer l'opinió dels seus ciutadans

Els responsables del baròmetre han destacat que els consultats en un percentatge molt elevat afirmen viure bé o molt bé

El Ter 12 de gener de 2009 a les 17:19
L'alcalde de Vic amb representants de l'empresa Time Consultants
Aquest migdia s’ha presentat a Vic la metodologia que es va seguir per elaborar el primer baròmetre de la ciutat. Els resultats es van donar a conèixer fa una setmana. L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha avançat que el baròmetre es farà anualment per conèixer la percepció dels ciutadans sobre la ciutat. L’alcalde ha destacat que el baròmetre ha de servir per veure tendències sobre temes d’interès.

Entre les dades, que es van fer públiques fa una setmana, destacava que el 85% dels vigatans coneixen el seu alcalde. Jaume Montané, de l’empresa Time Consultants, ha destacat que aquest percentatge és molt elevat, si es compara amb líders polítics a nivell espanyol. En quant a valoracions, Vila d’Abadal era el que treia més bona nota amb un 5,73. Una xifra que pels responsables de l’estudi és d’un nivell molt alt. El segueix Laia Jurado de la CUP amb un 5,67. El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, tot i ser el més conegut, suspèn amb un 3,17.

Els responsables del baròmetre també han destacat el fet que els consultats en un percentatge molt elevat afirmen viure bé o molt bé a Vic. Només un 2,1% pensa que s’hi viu malament o molt malament. En aquest sentit, han afirmat que una mostra és que els principals problemes de Vic, segons els enquestats, són la manca d’aparcament i les zones verdes i no temes més preocupants com l'atur, la inseguretat o la immigració.

També s’ha destacat la capacitat integradora de Vic perquè un alt percentatge de la gent estrangera o de fora de l’estat espanyol que viu a la ciutat usen el català com a llengua pròpia. Aquest primer baròmetre s’ha fet a 800 persones a través d’enquestes telefòniques, amb un marge d’error d’un 3,5%. Les trucades només s’han fet a telèfons fixes i a persones empadronades, cosa que dificulta arribar a determinats sectors i grups socials.
Etiquetes:
Societat