25 d'abril de 2024

Ultimant les coques de Sant Joan

Els preus es mantindran al voltant dels 20 euros, malgrat l'encariment de productes com els pinyons

Enric Gil 22 de juny de 2018 a les 11:57
Pep Bosch amb el seu fill Martí mostrant algunes de les coques que vendran | E.Gil

Al Forn de Sant Roc de Manlleu ja treballen aquest divendres a contrarellotge per tenir totes les coques de Sant Joan llestes. Amb els anys que porten, ja saben que la jornada serà llarga i, a més, calorosa. Pep Bosch, el forner, explica que “el més fort serà aquesta nit i matinada, ens hi posarem a les 2”.

El Gremi de Pastisseria apunta que aquest any els catalans menjaran uns 1,7 milions de coques artesanes. Els manlleuencs també ho faran, en una tradició que obliga als forners a treballar hores extra per tenir-ho tot a punt. El fet que la revetlla escaigui en dissabte podria portar a un lleuger increment de vendes, però a priori es preveuen semblants a l’any passat.

Bosch comenta que “la coca de crema sembla que té més sortida, però també en vendrem de pinyons, la de tota la vida, i la de fruita, que sempre fa festa”. “També en tindrem de llardons, de full amb cabell d’àgnel i de full amb crema, per exemple”, afegeix.

Els preus de les coques es mouran al voltant dels 24 euros, però poden variar en funció de la mida i del producte. Una xifra semblant a la de l’any passat malgrat l'encariment de productes bàsics, com els pinyons.

Origen de la festa
La festa de Sant Joan no té un origen definit, tot i que se sap que obeeix a ritus pagans. S'ha conservat al llarg dels segles i el costum de menjar coca no n’ha estat una excepció. En la nit més curta de l'any, el sol és i era el convidat d'excepció, i d'aquí l'arrodoniment originari de la coca, un cercle amb un forat al mig que emulava el gran astre.

Etiquetes:
Economia i empresa