27 d'abril de 2024

El Govern confia en el Museu del Ter per a la recerca etnològica

L'equipament manlleuenc renova conveni amb la Generalitat, juntament amb altres 23 entitats del país

elter.net 25 de juny de 2018 a les 09:52
Representants dels equipaments, amb la consellera i l'alcalde de Manlleu asseguts | Museu del Ter

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va signar divendres passat el primer conveni del Departament des de l'aixecament de l'article 155. I ho va fer d’acord amb 24 entitats especialitzades en recerca etnològica per al trienni 2018-2020 a través de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. Entre elles, hi ha el Museu del Ter, que renova el que ja tenia. A l'acte també hi va assistir l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido.

La firma té com antecedent un conveni de col·laboració signat l'octubre del 2012 amb 13 entitats col·laboradores; llavors ja hi havia l'euqipament manlleuenc. Ara la xifra ha augmentat a 24. Són espais dedicats a la recerca, restitució i difusió dels elements culturals que formen el patrimoni etnològic català a partir de la seva proximitat amb el territori.

"A Catalunya, des de les Valls d'Àneu fins a les Terres de l'Ebre tenim un patrimoni riquíssim i és fonamental fer xarxa i que el Departament de Cultura hi sigui per posar-ho a l'abast de la ciutadania", va comentar Borràs.

Què suposa
Entre 2018 i 2020, cadascuna de les entitats portarà a terme projectes de recopilació de dades i materials i a la vegada actuaran com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin. Amb aquestes aportacions el Departament elaborarà "l'estat de la qüestió" de la recerca etnològica per al conjunt de Catalunya.

D'altra banda, les entitats elaboraran un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme i aportaran continguts al bloc etnologia.cat que coordina la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Qui són
El Museu Etnològic de Barcelona, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Museu de la Pesca, el Museu de les Terres de l'Ebre, el Museu Marítim de Barcelona o l'Institut Català d'Antropologia són alguns dels equipaments adherits a l'acord que primera vegada comptarà amb un grup de recerca universitària, el Grup de Recerca EtnoBioFic de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona. Una novetat que per la consellera, té un "gran valor estratègic".

La resta d'entitats col·laboradores amb l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial són: la Fundació Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d'Estudis de Parla Catalana, Museu de la Mediterrània "Can Quintana", Museu Etnològic del Montseny "La Gabella", Museu Comarcal de l'Urgell, Museu Comarcal de Cervera, Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria "Carrutxa", Institut d'Estudis Penedesencs, Centre d'Estudis Lacetans, Centre d'Estudis de les Garrigues, Conjunt de museus que conformen el programa museogràfic denominat Ruta dels Oficis d'Ahir, Patronat Municipal de La Patum, Museu d'Història- Espai del Metge i de la Salut Rural, Museu Casteller de Catalunya, Centre de Desenvolupament Rural - Museu de la Pauma, Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional, Institut Tarragonès d'Antropologia.

La consellera Laura Borràs signant el conveni | ACN

Foto de família de representants dels equipaments i polítics, a les escales del Parlament | ACN

Etiquetes:
Cultura