23 d'abril de 2024

Una garrafa d'aigua és un plàtan?

Manlleu engega una campanya ambiental per millorar la recollida selectiva

elter.net 29 de juny de 2018 a les 12:37
Jaume Castellano, Maica Bassas, Àlex Garrido i Miquel Vilardell, en la presentació de la campanya | R.Roma

Manlleu és una de les ciutats capdavanteres del país en la recollida selectiva neta de residus amb contenidors. En els darrers anys ha tingut una taxa propera al 63%, molt superior a la mitjana catalana, que és del 40%. Tot i així, els sistema actual, de contenidors i deixalleria, n’hauria de permetre reciclar el 80%.

Per millorar-ho, l’Ajuntament ha engegat la campanya #repteManlleu, que demana un esforç per reciclar millor. De fet, ja l’ha començada fa unes setmanes a través d’imatges de residus on s’afirma que són una altra cosa: per exemple, d’una garrafa d’aigua en diuen que “és un plàtan” o d’un plàtan en diuen que “és un mitjó”. Amb aquesta acció s’ha volgut generar expectativa i cridar l’atenció que cal fixar-se on s’han de llençar.

El repte
La campanya ha posat uns reptes a la població: reduir un 5% el total de rebuig que es llança (el del contenidor verd), amb una bossa petita a la setmana com a màxim. Recollir un 3% més de residus orgànics (contenidor marró) i un 2% més de materials multiproducte (contenidor blau/groc), i reduir un 5% els impropis, els que es llancen a un altre contenidor per error.

Tot l’estalvi econòmic que s’aconsegueixi amb la campanya, que es calcula en uns 2.500 euros, es destinarà a l’hospital Sant Jaume.

Nou contenidor
Amb l’objectiu de reduir els residus que es llancen a rebuig s’estrenaran, en una prova pilot, una quinzena de nous contenidors verds amb una boca petita d’uns 20cm de diàmetre. Es repartiran arreu de la ciutat amb la idea que es faci servir menys.

Concurs Instagram
La campanya també ha obert un concurs a Instagram que convida a publicar una foto amb l’etiqueta #repteManlleu relacionada amb els residus i el medi ambient a la ciutat. Entre els participants es regalarà una càmera GoPro Hero. Hi ha temps per participar-hi fins el 20 de juliol.

Una de les imatges de la campanya que s'ha pogut veure a Manlleu | Ajuntament de Manlleu

Etiquetes:
Societat