25 d'abril de 2024

Localitzen el primer rusc de vespa asiàtica a Manlleu d'aquest estiu

Les pluges de la primavera i l'inici sec de l'estiu han afavorit les plagues d'insectes

E. Gil 10 de juliol de 2018 a les 13:14
Aspecte del rusc de vespa asiàtica desmantellat a Manlleu | elter.net

Una veïna de Manlleu ha localitzat al terrat de casa seva, situat al barri del Puig, el primer rusc de vespa asiàtica (vespa velutina) d’aquest estiu a la ciutat. Era de dimensions mitjanes, de la mida d’una pilota, i ja ha estat desmantellat. No es descarta que apareguin més nius.

Joan Piella, tècnic municipal, recomana sobretot que si se’n veuen de nous “no es remenin” i que es comuniqui ràpidament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) trucant al telèfon 93 850 66 66 o enviant un correu a salutpublica@manlleu.cat. “Identificar un niu primari de vespa asiàtica pot evitar que en surtin 20 de grossos”, explica.

Clima favorable
Les pluges de primavera i la pujada de les temperatures amb un inici sec de l'estiu han afavorit la proliferació de plagues d'insectes. L'advertència la va fer l'Associació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP) a finals de juny i ara se’n comencen a veure els efectes.

Aquesta agrupació va augurar una presència més gran del que és habitual de mosques, però també de la vespa asiàtica, que ha passat de tres nius a uns 400 en els darrers cinc anys a Catalunya.

Expandida
A més d’Osona, la vespa asiàtica ja colonitza les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, el Ripollès, el Baix Empordà, la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme. La previsió és que continuï la seva progressió cap al Vallès Occidental, el Barcelonès o el Baix Llobregat.

Les picades de vespa asiàtica causen un dolor intens i segueixen amb una coïssor semblant a la d'una cremada. En l'àmbit agrícola, el dany més gran que produeixen les vespes asiàtiques és la depredació de les abelles de la mel fins a l'eliminació de colònies senceres. En aquest sentit, es calcula que un sol vesper de vespa asiàtica pot capturar en una temporada fins a 6,7 milions d'altres insectes.

Etiquetes:
Societat