26 d'abril de 2024

Les polèmiques pistoles Taser arriben a Osona

Els Mossos d'Esquadra de la comarca introdueixen l'arma elèctrica aquest cap de setmana

elter.net 13 de juliol de 2018 a les 11:53
Un policia manipulant una Taser, que és de color groc | L.Fígols ACN

Els Mossos d'Esquadra d’Osona incorporaran a partir de diumenge les pistoles elèctriques, conegudes com a Taser. El nou dispositiu es va començar a implementar a finals de juny a l’àrea de Girona i, des de llavors, es van escampant arreu del país fins a principis de setembre. En total, n'hi haurà 120 unitats.

Les Taser les duran els caps de torn i incorporaran una càmera (dispositiu personal de gravació) que enregistrarà l'actuació policial. A més, els Mossos duran desfibril·ladors per si fossin necessaris.

A mig camí
L'inspector portaveu del cos, Albert Oliva, va explicar en la presentació de la nova arma que les pistoles elèctriques són una eina "a mig camí" entre la defensa reglamentària i l'arma de foc i que tenen tres objectius: reduir el temps d'immobilització, garantir l'ús de la mínima força indispensable i reduir el patiment, tant de qui rep la descàrrega com dels agents que intervenen en l'actuació.

El director general dels Mossos d'Esquadra, Andreu Martínez, va assenyalar que el cos és "pioner" a l'estat espanyol a l'hora d'incorporar les Taser, tot i que són dispositius que utilitzen altres policies europees. "És una eina garantista i segura", va detallar.

Les pistoles elèctriques (o dispositiu conductor d'energia) transmeten polsos elèctrics d'alt voltatge que afecten les capacitats motores de qui rep la descàrrega i el paralitzen. Les dels Mossos estan programades perquè facin una descàrrega inicial de màxim 5 segons.

Tot i que abasten fins a una distància de 7,5 metres, la distància òptima perquè siguin efectives són entres 3 i 5 metres. El model que fan servir els Mossos té dos cartutxos d'un sol ús.

Un policia manipulant una Taser, que és de color groc | L.Fígols ACN

La presentació del desplegament de les pistoles elèctriques va ser a finals de juny | ACN

Etiquetes:
Societat