25 d'abril de 2024

Vic crea un taller per formar cuidadores de persones dependents

De les vuit dones participants només tres són d'origen extracomunitari.

El Ter 13 de gener de 2009 a les 17:43
Imatge de la roda de premsa d'aquest migdia.
Vuit dones que resideixen als barris del Sud de Vic es formen com a cuidadores de persones amb dependència en un taller d'ocupació que vol facilitar la seva inserció laboral.

Per a algunes d'aquestes dones aquesta és la primera experiència laboral. Durant un any faran quatre mesos de formació teòrica i vuit de pràctica. El regidor de serveis, Antoni Serrat, considera que amb aquest pla que ara han iniciat volen trencar el concepte que els tallers d'ocupació de la ciutat centrats només en el 'totxo' i apostar per facilitar la inserció laboral de col·lectius amb 'necessitats importants'. Serrat destaca el fet que moltes d'aquestes dones no han treballat fins ara per raons familiars o culturals.

Serrat diu que s'ha analitzat àmpliament el perfil de les dones participants i s'ha valorat que són persones que poden 'tenir-ne necessitat' com a responsables d'una unitat familiar i més en l'actual període d'aturada de l'activitat econòmica. L'activitat de cuidadora de persones amb dependència tindrà una amplia demanda tenint en compte que actualment s'està desplegant 'políticament' una llei que haurà de funcionar a tots els efectes l'any 2015.

Per al regidor vigatà, a més de facilitar la inserció laboral aquest taller d'ocupació vol canviar els ajuts socials: 'Fins ara hi havia la sensació que els ajuts socials eren caritat. Enlloc de donar el peix cal donar la canya perquè el pesquin'. De les vuit dones participants només tres són d'origen extracomunitari.

Els barris sud de la ciutat on s'hi està desplegant la llei de barris és on concentren més població immigrant que també són un dels col·lectius més vulnerables alhora de trobar una feina en l'actual període. Noemí Alonso, coordinadora dels dos plans de barris que s'estan desenvolupant a Vic, diu que és 'molt difícil' poder saber quina és la taxa d'atur que hi haurà al sud de la ciutat perquè les dades que es faciliten són 'del global de la ciutat'.

Alonso diu que un índex podria ser el nombre d'usuaris que tenen els serveis socials al barri. En aquest aspecte assenyala que amb l'actual context i situació econòmica els tècnics alerten de que hi ha situacions 'bastant precàries'. Antoni Serrat posa com a exemple de l'augment de l'atur en el fet que per cobrir dues baixes de l'Escola-Taller que es realitza al municipi s'han presentat més de cent sol·licituds.

Aquest taller d'ocupació i altres projectes que ha engegat la ciutat aquest 2009 sota el nom de 'Treball als Barris' volen promoure actuacions per a la promoció de l'ocupació i la dinamització social i econòmica dels barris del Remei, Estadi, Santa Anna, Serra-de-senferm i el barri d'Osona dins del pla de barris del sud de la ciutat. En el cas del Pla de Barris centre històric i la Calla es preveu la realització d'una diagnosi socioeconòmica de la realitat del col·lectiu de dones i joves.
Etiquetes:
Societat