25 d'abril de 2024

Ampli consens per l'aprovació inicial del POUM

Enric Vilaregut va presentar el pla destacant la ubicació del nou pont o el moderat creixement demogràfic

elter.net 21 de desembre de 2018 a les 12:49
Moment de la votació per l'aprovació inicial del POUM | elter.net

Amb els vots a favor d’ERC, MÉS Manlleu, la regidora no adscrita, el PDeCAT, el PSC i ICV, va prosperar l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Manlleu. Només la CUP va votar en contra d’un acord molt transcendent per la ciutat i una decisió molt important que involucra Manlleu i els pròxims equips de govern durant les pròximes dues dècades.


El regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Manlleu, Enric Vilaregut, va destacar “l’alt nivell d’entesa” que va haver-hi a l’hora de l’aprovació inicial, que només va votar en contra la CUP, que fa setmanes va engegar la campanya “MonoPOUMly” en contra de la manera com s’ha treballat i les prioritats que genera el pla. Aquest nou POUM substituirà el que va tombar l’any 2014 el Tribunal Superior de Justícia, que va deixar l’anterior sense efectes. Passada aquesta aprovació inicial, falta encara fer la provisional i definitiva que anirà a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat.


L’emplaçament del nou pont, punt de debat principal


En el marc de la transcendència del nou Pla d’Ordenació de Manlleu, l’emplaçament del segon pont de la ciutat va ser un dels punts més debatuts i discutits a les reunions que van mantenir els grups a l’hora de fer prosperar el POUM. Vilaregut destaca que va ser un bon començament perquè “va haver-hi un consens molt ràpid” a l’hora de tractar el tema del nou pont. I el principal acord va ser que aquest pont es farà pel Carrer Josep Serra Sió. Ja fa anys que es parla de la construcció d’un segon pont i amb l’aprovació inicial del POUM aquest projecte comença a ser una realitat. El pont obra noves possibilitats de mobilitat a la ciutat com, per exemple, modificant la circulació del Passeig de Sant Joan, convertint-lo en un passeig de veritat o bé de sentit únic.


Una ciutat de 25.000 habitants


El POUM del 2008 preveia que Manlleu arribaria als 30.000 habitants l’any 2020. En el nou Pla, Vilaregut va destacar que no volen un creixement tan gran i ambiciós i que es preveu arribar als 25.000 habitants, amb una “alta qualitat de vida i vocació industrial”. Aquesta proposta està enfocada assegurant un creixement sostenible, ordenat i programat de la ciutat, garantint la qualitat de vida dels ciutadans pel que fa a l’habitatge, la mobilitat i l’accés als serveis d’espai públic.


Creixement de les explotacions ramaderes amb condicionants


“Necessitem els pagesos, ens vetllen cada dia el territori. Perquè puguin seguir vivint els hem de posar les condicions adients, per tant, permetrem que puguin seguir desenvolupant la seva professió sense les limitacions actuals”, recalcava Enric Vilaregut en el marc del sòl no urbanitzable. El POUM contempla regular els creixements de les noves construccions agrícoles i ramaderes. En aquest sentit, hi ha una proposta clara per les explotacions ramaderes, que podran créixer, però hauran de depurar en major mesura les dejeccions per reduir la contaminació dels aqüífers.


Els eixos de la mobilitat


El nou pont ja plantejaria uns canvis importants de mobilitat a Manlleu però el pla en presenta d’altres com, per exemple, potenciar la mobilitat transversal cap a ponent i nord i un enllaç amb la carretera de Roda i l’eixamplament d’aquesta. Creació d’una ronda pel nord per facilitar un nou esquema de mobilitat complementada per la ronda oest, aconseguir zones d’aparcament en situacions industrials, limitació de vehicles de gran tonatge pel centre urbà o la creació d’una “anella verda”. L’aposta del cotxe elèctric és un altre dels punts claus en aspectes de mobilitat i el POUM ho contempla per reduir la contaminació atmosfèrica.


Especial atenció al risc d’inundabilitat


La falta de l’estudi d’inundabilitat va ser el causant del rebuig per part del TSJC el 2014 de l’anterior POUM i en el recent s’ha tingut molt en compte. El risc ambiental més important a la ciutat és el d’inundabilitat, per tant, s’ha previst que el creixement i els nous edificis que preveu el POUM no s’hi pugui fer ús d’habitatge fora de la cota.


Aquests són alguns dels punts que estan redactats al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Manlleu, que va ser aprovat en la seva fase inicial al ple d’aquest mes de desembre. Els podeu consultar tots a la pàgina web del POUM de Manlleu o bé, en el següent àudio del regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Manlleu, Enric Vilaregut. 



Què en diu l’oposició?


El PDeCAT, el PSC i ICV van votar a favor de l’aprovació inicial del POUM. Els tres grups polítics es van mostrar satisfets per haver arribat a una entesa amb l’equip de govern, al mateix temps que van argumentar la “necessitat” de tirar endavant el pla per la ciutat. El Partit Demòcrata va recalcar que el grup ja defensava fa uns anys l’emplaçament que es projecta pel nou pont, Iniciativa va recalcar la necessitat de desviar el trànsit pesat del nucli urbà mentre que els socialistes demanen que en un futur es pugui modificar el POUM i planificar la construcció d’una estació d’autobusos. En aquest sentit, el que no planteja el Pla d’Ordenació però que Vilaregut va recalcar va ser que l’estació de trens de Manlleu sigui una estació de mercaderies. Aquesta idea no es contempla però no es descarta que es pugui afegir en una futura modificació.


D’altra banda la CUP Manlleu va ser l’únic partit que va votar en contra de l’aprovació inicial del POUM. Ja fa unes setmanes que han iniciat la campanya “monoPOUMly”, on principalment destaquen que aquest pla s’ha tirat endavant sense tenir en compte les conclusions del procés participatiu i que, entre d’altres, el POUM preveu un creixement urbanístic i de construcció de grans superfícies quan hi ha locals i habitatges buits a tota la ciutat.

Etiquetes:
Política Municipal