25 d'abril de 2024

«Joc d'oficis» és el nom del nou llibre del manlleuenc Jaume Collell

L'autor aprofundeix en el periodisme, el teatre, la música, la política i la pagesia, a través de la seva experiència

elter.net 16 de març de 2019 a les 17:01
Es tracta del novè llibre que publica Jaume Collell | elter.net

El periodista manlleuenc Jaume Collell presenta nou llibre titulat "Joc d'oficis". En aquest treball l'autor repassa tota una vida d'experiències pròpies en diferents camps molt diversos: periodisme, teatre, música, política i pagesia. El llibre també inclou un recull de retrats de personatges rellevants del segle XX i principis del segle XXI.


Collell va ser director de la revista El Ter, d'El 9 Nou i El Triangle i va idear la capçalera satírica "El burladero" per a la Vanguardia el 1991. L'autor també va fer teatre amb la companyia "Els Joglars" i va dirigir el musical "El burladero" transformat en cabaret polític. "Joc d'oficis" es tracta del novè llibre que publica Jaume Collell i d'entre aquests cal destacar obres com "Pep Guardiola, de Santpedor a la banqueta del Barça" o "El músic de l'americana vermella", on l'autor repassa la figura del compositor Joan Viladomat. Tot aquest trajecte vital es veu plasmat en el treball que acaba de presentar.


Pel que fa a l'ofici del periodisme, l'experiència de l'autor en aquest món li permet presentar una mirada molt particular sobre els límits de l'expressió. D'aquest camp cal destacar els apartats dedicats a periodistes com Joaquim M. Puyal, Josep Cuní, Maruja Torres, Gregorio Morán i Lluís Permanyer, entre d'altres.


Com a exactor d'"Els Joglars", Collell narra les actuacions que va realitzar a Broadway i presenta retrats personals dels actors Ramon Fontserè i Albert Boadella. En aquesta part també trobem figures com Peter O'Toole o Anthony Queen i una anàlisi de corrents interpretatives com la Commedia dell'Arte i l'Actor Studio. Per altra banda, l'autor ha dedicat unes pàgines a l'estudi detallat de diferents estils musicals, com per exemple, l'origen de les melodies en el cant i el ball popular i retratats de músics, cantautors i compositors com Oriol Martorell, Javier Gurruchaga, Santi Arisa, Quimi Portet, Ricard Miralles i Carles Cases.


Dins d'aquest ampli ventall d'experiències i radiografies de personatges destacats, també hi ha lloc per la política dels anys vuitanta. Hi apareixen retrats d'Ernest Lluch, Joan Hortalà i Josep Tarradellas, que donen pas a un curiós joc de similituds entre Francisco Franco i Jordi Pujol. Finalment, partint de l'obra de Josep Pla, l'autor ofereix una perspectiva de la pagesia, segons Collell, principi i fi de la condició humana.

Etiquetes:
Cultura