26 d'abril de 2024

El GDT denuncia que Osona continua tenint més de la meitat de les fonts contaminades

La Font de la Cadernera de Manlleu és la quarta més contaminada de la comarca

ACN/elter.net 21 de març de 2019 a les 10:29
Els resultats es van presentar amb una "performance" inclosa | ACN

“Està clar que tenim una comarca que està podrida, amb més del 50% de les fonts contaminades”. Així de taxativa es mostrava la presidenta del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary, durant la presentació dels resultats de l’anàlisi que elaboren cada any sobre la qualitat de l’aigua de les fonts d’Osona.

El GDT veu els resultats amb preocupació perquè enguany la mitjana de contaminació ha augmentat respecte de l’any passat. Concretament, ha passat dels 64 mg/l de nitrat als 76 mg/l. Mary ha recordat que el límit de potabilitat de la OMS se situa en 50 mg/l de nitrat. A Manlleu la Font de la Cadernera és la més contaminada, la quarta en el rànquing de tot Osona, passant dels 193,5 mg/l de nitrat el 2018 als 335,4 mg/l aquest 2019.

El GDT ha realitzat un seguit d'analítiques sobre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies de la comarca d'Osona durant el primer tram del 2019. De les 137 fonts analitzades, disset no rajaven, tretze menys que l’any anterior a causa de les pluges. 
Des del grup troben alarmant que hi hagi nou fonts que aquest any han incrementat la seva concentració en més de 100 mg/l de nitrat, entre les quals la de la Mare de Déu de Manlleu, amb un increment de 244 mg/l de nitrat.

Les causes de l’increment de la contaminació d’enguany són diverses, explicava Ginesta Mary, i la pluja en podria ser una. Concretament, l’aigua de la pluja arrossega el purí que es troba als camps fins als aqüífers.  Una de les solucions a la problemàtica de contaminació per nitrats que s’apunta des del GDT és el compostatge amb jaç de palla. Aquest procés fa que el nitrogen restant sigui més assimilable per les plantes i per això queda retingut pel sòl. El nitrogen de purí, en canvi, és arrossegat ràpidament cap a les masses d’aigua. Segons Mary, però, aquesta solució no acabaria amb el problema de nitrats a Osona. Fa anys que el GDT defensa una reducció de la cabana porcina per poder fer front al problema. Una de les conseqüències de la contaminació és que acaba afectant el medi i, per tant, aquest s’acaba adaptant i es torna més resistent als elements contaminats. 

Etiquetes:
Societat