26 d'abril de 2024

El Museu del Ter acull l'exposició «Sardanes a Manlleu. Una història de cultura i lleure»

La mostra, amb motiu dels 90 anys de l'Agrupació Sardanista, repassa més de cent anys d'història de la sardana

elter.net 24 de juny de 2019 a les 14:32
Imatge de l'Aplec d'enguany de l'Agrupació Sardanista de Manlleu | elter.net

Enguany l’Agrupació Sardanista de Manlleu compleix noranta anys des de la seva fundació i per celebrar-ho presenta l’exposició “Sardanes a Manlleu. Una història de cultura i lleure”. La inauguració es farà el divendres 28 de juny a les 20h al Museu del Ter i comptarà amb la cobla Lluïsos de Taradell, que interpretaran les sardanes de la primera audició de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca de 1292.


La mostra, formada per més de 300 imatges, repassa els més de cents anys d’història de la sardana a Manlleu. Des de finals del segle XIX la sardana ha sigut sempre molt popular entre els manlleuencs. Unes vint colles, des de les Flors Camperoles fins a les actuals colles Encís i 1714, han crescut a Manlleu.


La col·lecció de fotografies que il·lustraran tot aquest camí han estat seleccionades de diverses fons: l’arxiu Valls, l’Abans, el fons Carles Molist, la Biblioteca de Manlleu, el fons Jaume Salarich, el Museu del Ter, però sobretot, d’imatges de fons particulars recollides durant el taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria de la sardana a Manlleu”. L’exposició també compta amb un material audiovisual filmat per Xavier Valls i Carles Molist i de sardanes de compositors manlleuencs.   


A part de l’exposició també s’han programat altres actes amb una estreta relació amb el món de la sardana. El dijous 4 de juliol a les 19:30h al Museu del Ter, Jordi Molina, Tenora i compositor, i Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, presentaran el projecte “Fer de músic”. Es tracta d’un treball que, a través d’enregistraments i documentació manuscrita i fotogràfica, fa un exercici de recuperació, preservació i divulgació de la memòria dels músics històrics vinculats al món de la sardana i les cobles-orquestres de Catalunya. A més, el 13 de setembre, en el marc de la mostra etnogràfica que organitza el Museu del Ter, s’ha programat una sessió que presentarà Jaume Ayats, etnomusicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona, i on s’analitzaran antics enregistraments audiovisuals sobre sardanes a Manlleu.


L’exposició “Sardanes a Manlleu. Una història de cultura i lleure” es podrà veure del 28 de juny fins al 15 de setembre, de dimarts a divendres d’11 a 14h i de 17a 20h i els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

Etiquetes:
Cultura