25 d'abril de 2024

Presentació del llibre «Els jardins de la industrialització al Ter»

L'obra sorgeix de la voluntat del Museu del Ter de seguir descobrint el patrimoni industrial i cultural del territori

Albert Vilella 7 de juliol de 2019 a les 18:48
L'obra repassa els jardins d'unes vint colònies escampades entre Ripoll i Sau | elter.net

El Museu del Ter presentarà aquest proper dimecres 10 de juliol l’obra “Els jardins de la industrialització al Ter” de Pere Casas, Jordi Cirera, Carles García, Jordi Grané, Joan Molera i Manel Vicente.


L’acte de presentació comptarà amb la participació de l’exalcalde de Manlleu, Pere Prat; del director del Museu del Ter, Carles García; del director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau i del fundador de Rafael Dalmau Editor, Rafael Dalmau.  


El llibre sorgeix de la voluntat del Museu del Ter de seguir desgranant i descobrint el patrimoni industrial i cultural del territori. En aquesta ocasió s’ha aprofundit en un tema que encara no s’havia tractat, els jardins de les colònies i les fàbriques de la vora del Ter.


La majoria dels llibres sobre patrimoni industrial repassen la part material, com per exemple, els edificis, els canals o les rescloses. D’altres toquen temes més socials: l’organització dels treballadors, el seu estil de vida, la seva quotidianitat, etc. En aquesta obra, l’objecte d’estudi va sortir quan els autors es van fixar en la part verda de les fàbriques, els seus jardins: quina era la seva funció? Com els construïen? Tots seguien el mateix patró?


El resultat d'aquestes i moltes més preguntes és el llibre “Els jardins de la industrialització al Ter”, una obra que es divideix en dues parts: una primera més teòrica, on s’explica la idea del projecte, i una segona on es repassen els jardins d’unes vint colònies escampades entre Ripoll i Sau.


El projecte ha tingut una durada de 10 anys, amb la direcció i coordinació del mNACTEC, i  es tracta de la sisena obra publicada dins de la col·lecció “Patrimoni Industrial. Temes”. L’acte de presentació del proper dimecres està obert a tothom i començarà a partir de dos quarts de vuit del vespre al Museu del Ter.

Etiquetes:
Cultura