25 d'abril de 2024

Quatre manlleuencs són reconeguts oficialment com a morts al camp de concentració de Mauthasen

Josep Costa Codina, Antoni Pons Freixas, Joan Pous Viñeta i Josep Vivé Pujals van morir al 1941

elter.net 14 d'agost de 2019 a les 11:25
70 anys després han sortit el nom dels morts a Mathausen | Comité Mauthausen d'Àustria

El “Boletín Oficial del Estado” va publicar el passat divendres el llistat de persones de l’estat espanyol mortes en els camps de concentració de Mauthasen i Gusen, a Àustria, que va funcionar com a centre d’extermini durant el Tercer Reich, entre el 1940 i el 1945.


En aquest llistat, que publica aquest dimecres el "Diari de Manlleu", apareixen els noms i cognoms de 4.427 morts en aquests dos camps de concentració, entre els quals hi havia quatre manlleuencs. Josep Costa Codina, Antoni Pons Freixas, Joan Pous Viñeta i Josep Vivé Pujals van morir entre el maig i el desembre del 1941. A partir d’ara, s’inscriuran al Registre Civil com a morts, una condició que fins aquest moment no tenien i el qual els familiars dels desapareguts sempre han reclamat amb insistència. Entre els republicans que van morir als dos camps d’exterminació hi havia 1.094 catalans. Formaven part d’un grup que va arribar a ser el més nombrós del camp, amb 10.000 republicans espanyols.


Els noms i cognoms dels lluitadors antifeixistes, víctimes de l’horror nazi, han estat durant tots aquests anys en uns llibres a la seu central del Registre Civil de Madrid. Amb aquest cens es podia saber no només la identitat dels morts, sinó també els llocs i dates de naixement i defunció dels deportats.


Els noms han tardat 70 anys a veure la llum


El llistat, on apareixen els quatre manlleuencs, estava en mans del govern franquista des dels anys 50 i, tot i les actualitzacions, pot tenir errors, fet que ha propiciat l’obertura d’un període de reclamacions. L’edicte té dues adreces web a través de les quals els familiars o amics poden accedir al llistat definitiu i presentar les al·legacions que considerin oportunes.


Per fer el llistat, la Direcció General dels Registres i del Notariat han recollit la informació custodiada al Registre Civil sobre els espanyols que van morir en aquests camps i l’han comparat amb altres bases de dades per confirmar-ne els resultats.

Etiquetes:
Societat