26 d'abril de 2024

Un nou sistema per eliminar nius de vespa asiàtica permet reduir la quantitat d'insecticida

La metodologia, que suposa una reducció del preu del tractament, es basa a disparar bales amb el verí congelat

ACN/elter.net 28 d'agost de 2019 a les 10:07
La marcadora injecta insecticida dins el niu | ACN

Un tècnic, una marcadora i diversos vectors. Aquests són els elements bàsics que l'empresa osonenca Bionet, del grup Gepork, proposa per frenar la vespa asiàtica. El sistema se serveix d'una pistola que, des de la distància, permet injectar bales congelades amb insecticida als nius de la vespa.


El responsable tècnic de Bionet, Roger Vila, ha explicat a l'ACN els avantatges de la metodologia que estan utilitzant amb el vistiplau de l'administració. El principal benefici és la reducció de l'impacte ambiental. Si bé amb altres mètodes es necessita uns tres litres d'insecticida per acabar amb un niu, amb la marcadora en calen uns 20 mil·lilitres. A més, només és necessari un tècnic per realitzar la tasca. Això, sumat a l'estalvi en quantitat d'insecticida, suposa una reducció important del preu del tractament.


Un dels sistemes que s'està imposant en la lluita contra la vespa asiàtica és l'ús de la marcadora que injecta insecticida dins el niu. Els dos grans avantatges són molt atractius per a qualsevol factura i davant metodologies que utilitzen la perxa, una grua i diversos tècnics especialistes per poder acabar amb els nius, el sistema que utilitza Bionet proposa una reducció significativa de la quantitat d'insecticida que es fa servir. A més, només cal un tècnic i com que se subministra a distància resulta molt menys perillós perquè evita les picades. 


Quan el gel es desfà ràpidament un cop s'ha introduït al niu, l'insecticida acaba amb les vespes obreres i amb la reina. D'aquesta manera, les larves no poden sobreviure i això prova la inactivació del niu.


Casos aïllats a Manlleu


Ara fa poc més d’un any, al juliol del 2018, una veïna del barri del Puig va trobar al terrat de casa seva el primer niu de vespa asiàtica a Manlleu. Aleshores, les pluges de la primavera van afavorir l’arribada d’aquests insectes, que generen unes picades amb un dolor intens i que són depredadores de les abelles de la mel.


Des de l’Ajuntament de Manlleu es va fer una crida a la prevenció i actuació davant la troballa de nius de vespa asiàtica, com es va fer també en altres localitats osonenques on es van descobrir casos. En cas de trobar-se amb un niu, és imprescindible no manipular-los i comunicar-ho ràpidament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana perquè els experts procedeixin amb l’actuació.

Etiquetes:
Societat