25 d'abril de 2024

Formen el primer grup d'ajuda mútua per a supervivents a la mort per suïcidi d'Osona

L'objectiu és lluitar contra l'estigma i donar visibilitat a una problemàtica que gairebé duplica les morts per accident

ACN 18 de setembre de 2019 a les 10:05
La trobada es va fer dilluns a l'Hospital Universitari de Vic | ACN

Lluitar contra l'estigma que suposa i proporcionar una xarxa d'acompanyament en un moment tan difícil com és haver patit la mort per suïcidi d’un familiar directe, és un dels objectius del grup d'ajuda mútua per a supervivents a la mort per suïcidi que fa gairebé un any es va crear a la comarca.


El mes d'octubre farà un any de la posada en marxa del grup d'ajuda mútua d'Osona. De moment, una desena de persones es troben un cop al mes per "parlar, aprendre, plorar i riure". Així ho ha explicat la Genoveva Clos, coordinadora del grup a Osona, qui ha posat en valor la proximitat del grup de suport que hi ha a la comarca i que evita que les persones s'hagin de desplaçar als grups de Barcelona. Un dels casos reals és el de l'Oriol, que va perdre la seva dona aviat farà un any. Explica que el grup li ha servit per "recomençar" de nou després de la mort, en un espai desconegut i, a vegades, "insuportable".


Des del seu punt de vista, "el suïcidi s'hauria d'encarar com una malaltia i formar i informar la societat perquè l'aprengui a detectar i prevenir". L'Encarna també va perdre la seva parella fa un parell d'anys. Ella ha explicat que en un primer moment va pensar que el seu marit era un egoista i que li havia fet "una mala passada". "En el grup de suport em van fer veure que això no era així i que ell estava malalt", va explicar.


La doctora Cecília Borràs, presidenta de l’associació Després del Suïcidi – Associació de Supervivents de Barcelona també és una supervivent que va perdre el seu fill fa uns anys i va decidir crear una associació per a familiars. "Cal parlar sempre del suïcidi, i de forma perseverant. Parlant del suïcidi se salven vides", va destacar. De fet, si es posa en context, les morts per suïcidi són la primera causa per mort no natural a l'Estat. Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística, corresponents al 2017, a l'Estat van morir 1.943 persones per accidents de trànsit. El total de persones que es van suïcidar, en canvi, van ser de 3.679.

Etiquetes:
Societat