24 d'abril de 2024

La Fageda, una autèntica empresa social

El director de comunicació de l'empresa, Albert Riera, va ser el protagonista de la conferència de l'Afadip

Martí Rosanas / elter.net 7 de novembre de 2019 a les 09:39
Riera, durant la conferència a Manlleu | Afadip

El director de comunicació de la Fageda, Albert Riera, llicenciat en Dret, va ser l’encarregat de presentar la important tasca i trajectòria del psicòleg Cristóbal Colón i Palasí, català i d’origen aragonès que, juntament amb la seva esposa, Carme Jordà, varen fundar el 1982 la Cooperativa La Fageda a la Garrotxa.


En els seus començaments, Cristóbal Colón va treballar al sanatori mental “Las Delícias” de Saragossa i més tard, en altres com el de Salt. Això li va fer considerar que el treball pot ser un element clau en la rehabilitació dels malalts mentals, discapacitats o col·lectius d’exclusió social, retornant-los la seva dignitat, llibertat i responsabilitat. Com a primer pas va demanar ajuda a l’alcalde d’Olot que li va oferir uns locals i va obtenir el primer contracte en neteja i jardineria a les Fonts de Sant Roc.


Més endavant es van instal·lar en una granja de vaques al Mas els Casals de Santa Pau, on venien la llet. També feren un viver de planters ornamentals i forestals que amb ajuts de la Comunitat Europea va ser molt exitós, essent el més gran d’Espanya. Amb l’avinentesa de tenir la llet de les vaques va decidir fer iogurts, sortint el primer iogurt el 13 de gener de 1993. El seu primer client important va ser l’Hospital de la Vall d’Hebrón.


Des del principi va tenir el recolzament d’empresaris del territori. La Fageda és un projecte social amb una estructura empresarial i això és el coixí que dóna consistència a l’empresa. Es dóna el valor de l’esforç personal i la filosofia de ser responsable.


Actualment és una Fundació i treballen a l’empresa 427 persones. És molt important l’equip mèdic i de terapeutes que valoren cada persona per trobar el lloc més adient a la capacitat de cadascú. També disposen de dues residències en propietat, pisos tutelats i mòduls. I així és com aquest projecte social però amb estructura empresarial, que va néixer fa uns quants anys per donar feina a col·lectius marginals d’oferta de treball, s’ha convertit en un referent mundial.


Cada any la granja té 40.000 visitants i va convidar als assistents a visitar-la en alguna de les excursions que es fan durant el cicle de conferències. Aquesta conferència del passat dijous dia 31, es va fer conjuntament amb la Cooperativa de Pa i Queviures i a l’Auditori de l’Antiga Caixa de Manlleu. 

Etiquetes:
Societat