25 d'abril de 2024

ERC guanya, VOX puja, Ciutadans s'enfonsa i la CUP aconsegueix 896 vots a Manlleu

La participació baixa quatre punts i Junts Per Catalunya iguala la primera força en percentatge de vots

Raimon Roma/ACN 11 de novembre de 2019 a les 09:52
La jornada electoral a Manlleu va transcórrer sense incidents | elter.net

Esquerra Republicana de Catalunya va ser la formació política que va aconseguir més vots a Manlleu aquest 10 de novembre, a les eleccions generals. Els republicans van aconseguir 2.413 vots, seguits de ben a prop de Junts Per Catalunya, que en va aconseguir 2.354.


El tercer partit més votat va ser el PSC, amb 1.428 vots i el quart, la CUP, que al municipi es va emportar el 10% dels vots, 896, desbancant En Comú Podem, cinquena força més votada (760). Una de les notícies a Manlleu, com ho és a tot l’estat, és la pujada significativa del partit d’ultradreta VOX, que va aconseguir 456 vots a Manlleu aquest 10 de novembre pels 266 que va treure a l’abril. Aquestes xifres s’entenen millor quan expliquem la davallada considerable de Ciutadans, com també ha passat a tot l’estat, amb 347 vots aconseguits a la capital del Ter pels 742 d’ara fa sis mesos. Per darrere Ciutadans hi trobem el PP, amb 339 vots, una altra de les formacions que ha crescut a la ciutat respecte dels anteriors comicis.


El que va caure a Manlleu aquest 10 de novembre també va ser la participació. Un total de 9.264 persones d’un cens electoral de 12.926 van anar a votar, per tant, un 72% de participació. A l’abril aquesta va ser del 76%. En el conjunt d’Osona, el partit guanyador va ser Junts Per Catalunya, amb un 31% dels vots, seguit de ben a prop per ERC, amb un 29%. Tercera força va ser la CUP (12%), seguit del PSC i En Comú Podem.


ERC torna a guanyar a Catalunya amb 13 diputats però no revalida el resultat rècord de l'abril


La candidatura d'Esquerra Republicana va tornar a guanyar unes eleccions al Congrés a Catalunya amb 13 diputats però no va revalidar el millor resultat en uns comicis generals des de la restauració de la democràcia que va assolir el 28-A. La formació encapçalada per Gabriel Rufián va aconseguir 866.630 vots i el 22,57% dels sufragis. Els republicans van perdre un escó a Barcelona i passen dels 8 als 7, una circumscripció en què no ocupen la primera posició, que ostenten els socialistes. També van reclutar en un diputat a Girona, en què van passar de 3 a 2. Tant a Lleida com a Tarragona van consolidar els dos diputats. En els comicis d'abril, la candidatura d'Esquerra Republicana, llavors liderada per Oriol Junqueras, va obtenir 15 diputats, més de 900.000 vots i el 24,5% dels sufragis


El PSOE guanya les eleccions espanyoles amb 120 diputats però queda lluny de les expectatives de millora


El PSOE va guanyar les eleccions espanyoles del 10-N amb 120 escons, més de 6,75 milions de vots i el 28% dels sufragis. Amb tot, queda lluny de les expectatives de millora fixades per Pedro Sánchez amb la repetició electoral dels comicis de l'abril, quan va assolir 123 escons i més de 7,5 milions de vots, quasi doblant els del PP, que ara recupera posicions fins als 87 diputats. Sánchez es va imposar a Andalusia, l'Aragó, Canàries, Castella-la Manxa, Madrid, el País Valencià, Extremadura, Balears, la Rioja i Astúries. Per contra, va perdre la primera posició a Castella i Lleó, Galícia i Múrcia.


Pedro Sánchez va revalidar la victòria en la quarta vegada que s'ha presentat en unes eleccions al Congrés, però la repetició electoral no li va servir per ampliar els suports a Espanya, a diferència dels anteriors comicis, en què va sumar 37 escons respecte el 2016. Els resultats més pròxims als actuals són els 121 diputats del 1979 amb Felipe González com a cap de llista i els 125 de Joaquín Almunia de l'any 2000.

Etiquetes:
Política Municipal