24 d'abril de 2024

Francesc Torralba proposa una reflexió sobre com fomentar l’esforç entre els joves i els infants

El conferenciant va definir el sentit de l’esforç com el millor llegat que es pot donar als alumnes i als fills i filles

El Ter 27 de març de 2009 a les 17:43
Imatge de la xerrada d'aquest dijous.
Educar en el sentit de l’esforç va ser el tema de la conferència del catedràtic de filosofia a la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, que es va fer ahir a l’Ajuntament de Vic. En primer lloc, una dissecció d’aquest concepte; en segon lloc, les dificultats per tal que l’esforç sigui un valor per als joves i els infants; i en tercer lloc, les possibles solucions per fomentar-lo a través de l’educació.

La conferència, que es va fer ahir dijous, dia 26 de març a la Sala de la Columna, va ser presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i va comptar amb la participació de la presidenta CCAPAC (Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya), Mercè Rey, i el coordinador CCAPAC del Bisbat de Vic, Jordi Ordeig.

La conferència de Francesc Torralba, va definir l’esforç com “el millor llegat que podem donar als nostres fills i alumnes” i va expressar que “es tracta d’un valor que des del món educatiu es veu molt migrat en la mainada”. Tot seguit, Torralba va analitzar les barreres existents a la nostra societat i que impedeixen que l’esforç es vegi com un valor positiu: el desenvolupament tecnològic, que “atrofia el sentit de l’esforç per la facilitat amb què podem obtenir tota mena de coses”; la societat de la hiperabundància i el paternalisme; la no existència de límits, que minva l’educació en l’esforç; el sistema educatiu vigent, que ha de tendir a “la màxima inclusió amb l’aspiració a la màxima excel·lència”; i els arquetips existents als mitjans de comunicació.

Un cop exposades les dificultats, Torralba va oferir idees que poden servir per educar en el sentit de l’esforç com a valor: introduint contrarietats als fills i als alumnes, que puguin assumir en funció de les seves capacitats; generar-los confiança; fer visibles les figures o arquetips de l’esforç; un sistema educatiu exigent i “l’estimulació de l’esforç en ocasió de la crisi, ja que es poden treballar valors com l’austeritat i la sobrietat”. Així doncs, Torralba va definir l’element conjuntural de la crisi actual com una altra eina per fomentar l’esforç en el seu sentit més clar de virtut.
Etiquetes:
Societat