25 d'abril de 2024

El regidor Jacint Raurell serà el director general del futur parc tecnològic de Vic

El ple també ha aprovat la creació d'una comissió d'especialistes per preserverar la memòria històrica

El Ter 1 d'abril de 2009 a les 17:44
Jacint Raurell deixa de ser el responsable de l'àrea d'Intervenció del Sòl
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), nega que la decisió que el regidor del PSC, Jacint Raurell, deixi l'àrea d'Intervenció del Sòl sigui un cessament de les seves funcions. Vila d'Abadal ha anunciat aquest dimecres en el ple municipal que Raurell ha deixat el càrrec perquè serà nomenat en els propers mesos director general del futur parc tecnològic de la ciutat.

Vila d'Abadal diu que per aquest càrrec cal un perfil 'polític i tècnic' que és 'difícil' de trobar i que acompleix el regidor socialista. L'alcalde responia així a l'oposició que li demanava explicacions pel decret d'alcaldia que va signar i on traspassava aquesta responsabilitat al regidor, Àlvar Solà (CiU), que ja té part de les delegacions de Planejament i Gestió Urbanística.

Jacint Raurell que és arquitecte de professió diu que va accedir a aquesta àrea municipal tenint informes favorables del seu col·legi professional i del secretari municipal. El regidor socialista assegura que ha actuat durant aquest període amb 'plena compatibilitat' i 'plena legalitat'. El regidor del govern vigatà admet 'certa incomoditat' en el moment d'haver de resoldre, en la seva vessant política, aspectes d'obres de companys de gremi o promotors amb qui pot haver treballat professionalment. Raurell només admet que la redistribució del cartipàs pot haver sorprès algú perquè ha estat 'precipitada', però nega que hi hagi altres raons de fons.

Un altre motiu és per alliberar Raurell de part de les tasques que tenia assignades, ja que amb la potenciació de les polítiques d’habitatge a la ciutat de Vic s’incrementa molt la seva feina en aquest sentit.

Des de l'oposició han preguntat durant el ple a l'alcalde que donés explicacions dels canvis al cartipàs perquè la modificació s'havia fet mitjançant un decret d'alcaldia. Des de la PxC, Josep Anglada, ha 'celebrat' la destitució del regidor perquè assumint aquest càrrec, podia utilitzar informació municipal per a 'beneficiar-se'n ell o els seus clients'. En el seu to habitual, Anglada ha dit que fa temps que li 'feia por' que l'Ajuntament osonenc es converteixi en 'una segona Marbella'. Raurell ha contestat que si la capital osonenca fos això 'vostè s'hi trobaria més còmode' perquè tothom 'coneix el seu passat'. La CUP i ICV-EUiA només han preguntat les raons del canvi sense fer-ne valoracions.

El ple d'aquest dimarts també ha aprovat la creació d'una comissió d'especialistes que serà l'encarregada de proposar criteris al consistori per la preservació de la memòria històrica, especialment en el període de la Guerra Civil. El segon tinent d'alcalde, Josep Burgaya (PSC), destaca que la comissió estarà formada per historiadors de de 'cultures historiogràfiques i generacions diferents' i persones d'altres àmbits que han estudiat aquest període històric. La comissió ha d'ajudar al consistori a fer polítiques de memòria històrica 'objectives' sense afavorir a cap dels dos bàndols en conflicte. Per Burgaya l'objectiu final passa per rehabilitar totes aquelles persones que han patit persecució per raons 'ideològiques, polítiques religioses', condemnar els fets 'totalitaris' i decidir quin tipus d'actuació ha de tenir l'Ajuntament.

La CUP i ICV-EUiA han votat en contra de la creació de la comissió. Xavier Tornafoch, d'ICV-EUiA, diu que demanar que es faci un homenatge a l'exalcalde republicà Marià Serra i Badell o a les disset víctimes mortals dels bombardejos que va patir la ciutat és un acte' tranquil' i 'ponderat' i no pas 'radical' i 'totalitari'. La comissió s'ha creat després que el ple aprovés una moció alternativa a la presentada per ICV-EUiA en el ple del passat 9 de febrer on es demanava una declaració institucional en memòria de les víctimes dels bombardeigs i un homenatge per a Serra i Badell.

En aquella ocasió ERC, al govern, va trencar la disciplina de vot del govern per a votar conjuntament amb la CUP i els ecosocialistes. L'equip de govern va presentar una moció alternativa per a retre homenatge a totes les víctimes de la guerra civil i el franquisme, tant d'un bàndol com d'un altre. En el ple d'aquest dimecres, els tres partits del govern (CIU, PSC i ERC) han votat favorablement conjuntament en favor de la creació de la comissió.

El ple també ha aprovat convenis de col·laboració amb dues escoles de la ciutat, l'Escorial i el Sant Miquel dels Sants, per a la implantació de conjunts instrumentals vinculats a l’Escola de Música.
Etiquetes:
Política Municipal