25 d'abril de 2024

Osona s'implica en la creació d'un mercat de futurs del preu del porc

Aquest organisme es presenta com una de les claus per aconseguir l'estabilitat de preus del sector

El Ter 13 de maig de 2009 a les 13:37
Una imatge d'arxiu d'una explotació porcina
L'Associació Catalana d'Innovació del Sector Carni Porcí (Innovacc) prepara amb la col·laboració de diferents agents la creació d'un mercat de futurs del preu del porc que vol tenir com a àmbit geogràfic tot el sud d'Europa.

El director general de Caixa de Manlleu, Dídac Herrero, ha explicat que aquesta associació que funciona amb el sistema de 'clúster' ja té enllestit el projecte. Un cop acabada la seva elaboració, es presentarà a les empreses del sector per saber si estan interessats en tirar-lo endavant. Com qualsevol altre mercat de futurs, el mercat del porc tractarà de negociar contractes de compravenda amb un venciment a futur.

En un mercat de futurs s'estableix l'acord entre el comprador i el venedor en relació al preu i a la quantitat de mercaderia, però el lliurament i, per tant, el seu pagament, es fa en data futura. D'aquesta manera, i segons expliquen especialistes econòmics, aquest organisme es presenta com una de les claus per aconseguir l'estabilitat de preus del sector minimitzant així els riscs propis del mercat que queda molt condicionat per les variacions de preus a causa de factors externs. Herrero ha explicat que d'aquesta manera es retallen pels productors els riscos de 'pujada i baixada' dels preus.

Actualment, alguns mercats de futurs que funcionen són els de l'oli de Jaén o els dels sectors dels cítrics a València. Innovacc va aparèixer com una Agrupació d'Empreses Innovadores (AEI) per promoure la competitivitat del sector carni porcí. Actualment, està format per empreses i agents de les comarques d'Osona, la Garrotxa, la Selva i el Baix Empordà.
Etiquetes:
Economia i empresa