27 d'abril de 2024

Torna la comitiva rodenca que va participar als actes d'homenatge que organitza Amical de Mauthausen

Roda de Ter ha organitzat diversos actes en homenatge als deportats rodencs a Mauthausen.

El Ter 13 de maig de 2009 a les 19:11
Imatge de l'acte d'homenatge al que va participar la comitiva rodenca.
La comitiva de Roda de Ter, que va viatjar aquest cap de setmana a Àustria per assistir als actes l’homenatge que organitza anualment l’Amical de Mauthausen als deportats republicans espanyols que varen ser empresonats en els camps d’extermini nazis, va arribar a casa el diumenge al vespre.

El viatge, les visites i els actes d’homenatge es van anar realitzant segons el programa previst i la valoració per totes les parts ha estat ‘molt positiva’. La comitiva estava formada per alumnes i professors de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Roda de Ter, a més de l’alcalde, Antoni Llach, i la tècnica de cultura, Maria Ocaña. En representación de l’IES hi va anar la directora de l’IES Miquel Martí i Pol, Judit Juvanteny, la professora d’història, Maria Bruch i 5 alumnes. Aquests van ser Queralt Aymerich, Ester Cantos, Carla Mayans, de Roda de Ter, i Júlia Fabregó i Dídac Carbassa, de l’Esquirol.

La comitiva de Roda, que va ser convidada als actes a través de l’Associació Amical de Mauthausen, no ha estat només espectadora dels actes d’homenatge sinó que hi ha participat activament. Per exemple, els alumnes van fer diverses lectures de textos d’autors com Miquel Serra Grabulosa (rodenc que va ingressar a Mauthausen el 19 de desembre de 1941 i fou alliberat el 5 de maig de 1945 al mateix camp), Pablo Neruda, M. Àngels Anglada i Miquel Martí i Pol, i també van fer entrega de 3 quadres elaborats per alumnes de 4t d’ESO de l’assignatura optativa de dibuix. Aquests quadres es van entregar als 3 camps de concentració que es van visitar.

La comitiva, que va anar en tot moment acompanyada per deportats republicans espanyols, també va assistir a diverses xerrades impartides pels mateixos deportats. Per la seva part, l’alcalde de Roda de Ter va llegir un discurs al camp de Mauthausen davant el monument als deportats espanyols i ho va fer el diumenge, 10 de maig, diada en què es va commemorar el 64è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

Des de l’Ajuntament de Roda de Ter l’experiència també ha estat valorada de ‘molt positiva’ i recorda que és una manera de fer un homenatge als rodencs deportats als camps d’extermini nazi. L’any passat es va col•locar a Gusen, el camp annex a Mauthausen, una placa d’homenatge als 10 rodencs de naixement i d’adopció i 1 masienc que foren deportats als camp de concentració nazis.

Roda de Ter ha organitzat diversos actes en homenatge als deportats rodencs a Mauthausen. Aquest diumenge 17 de maig, s’inaugurarà l’exposició ‘Mauthausen. L’univers de l’horror’, a les 12 del migdia a l’Aula de Cultura de la Caixa de Manlleu. La mostra està produïda per Amical de Mauthausen i el Museu d´Història de Catalunya. La inauguració serà presentada per Rosa Toran, presidenta d’Amical de Mauthausen, i d’Antoni Llach, alcalde de Roda de Ter i es podrà visitar del 17 de maig al 7 de juny.

D’altra banda del dissabte 23 de maig s’ha preparat una taula rodona sobre els Camps de Concentració Nazi, amb la presència d’un deportat als Camps, i els alumnes de IES Miquel Martí i Pol que han viatjat a Mauthausen, a les 7 del vespre, a l’Aula de Cultura de la Caixa de Manlleu.
Etiquetes:
Societat