27 d'abril de 2024

Sant Julià reivindica el llegat terrissaire amb la primera fira de la ceràmica El Tupí

La intenció és tornar a vincular el municipi amb el seu sobrenom, 'Sant Julià de les Olles'

El Ter 14 de maig de 2009 a les 14:55
Imatge del darrer terrissaire de Sant Julià, Joan Capdevila
El cap de setmana del 23 i 24 de maig Sant Julià de Vilatorta celebrarà la primera fira de la ceràmica El Tupí. Durant el segle XVII la terrissa va esdevenir una de les activitats més característiques del poble i fins i tot es coneixia el poble amb el sobrenom de Sant Julià de les Olles.

El regidor de Cultura, Oriol Tafanell, explica que la intenció de la fira és donar a conèixer el poble, que és desconegut, diu, fora de la comarca. En total hi haurà una vintena de parades repartides per tot el nucli antic, com ara la plaça Marquès de la Quadra, el carrer Núria o el carrer Sant Roc. Els productors seran tots artesans, provinents d’indrets com Verdú, a Lleida, La Bisbal d’Empordà, Breda o el Montsià. Les activitats paral·leles volen recuperar un llegat històric.

Al segle XVII hi havia a Sant Julià 32 cases de terrissers. En l’actualitat, però, no queda cap terrisser en actiu després de la mort d’en Joan Capdevila, conegut com en Joan de Ca la Llebre, l’any passat. Una altra de les idees que es sospesen per més endavant és poder fer un museu de la terrissa a Sant Julià.

Una imatge de la presentació de la fira

Etiquetes: