23 d'abril de 2024

Sant Julià es torna a omplir d'olles, tupins i altres estris per la primera fira de ceràmica

Els productors eren tots artesans, provinents d’indrets com Verdú, La Bisbal d’Empordà o Breda

El Ter 24 de maig de 2009 a les 20:24
Un dels estands permetia veure l'activitat d'un terrissaire
Unes quatre mil persones han passat aquest cap de setmana per la primera edició de la fira de ceràmica El Tupí, a Sant Julià de Vilatorta. Durant les dues jornades els visitants s'han passejat pel nucli històric de la població tot contemplant variades mostres de terrissa artesana.

Joies, figures decoratives, plats i olles, terrissa negra, vermella o multicolor es barrejaven en la vintena d'estands que han acudit a la primera de les crides que el consistori vilatortí fa per mirar de recuperar el llegat terrissaire i esdevenir una fira de referència a Catalunya.

Els productors eren tots artesans, provinents d’indrets com Verdú, La Bisbal d’Empordà, Breda o el Montsià. La fira comptava amb el suport d’Artesania de Catalunya. Camp Base, l’empresa que ha coordinat l’organització, també ha col·laborat amb l'Associació de Ceramistes de Catalunya. La fira s’ha completat amb un seguit d’actes paral·lels. Hi ha hagut conferències i taules rodones amb ceramistes de prestigi. Els visitants van poder contemplar el treball artesà d'un terrissaire, que utilitzava la tècnica tradicional. A més, es van fer tallers per tal que els infants poguessin aprendre les tècniques.

S'ha aprofitat els actes per fer un homenatge a l'últim terrisser de Sant Julià, Joan Capdevila, que va morir l'any passat. És per això que se li ha dedicat el Concurs de Ceràmica i Terrissa, Memorial Joan Capdevila. Rafaela Pareja, de Vilanessa, a València, va guanyar amb la peça Cala 2 el primer premi, dotat amb 2.500 euros. El segon, amb 1.000 euros, va ser per Marc Carcet, de Sant Quirze del Vallès. El primer premi de terrissa va ser per a Josep Mestres, de Quart. Es van donar també un accèssit i tres mencions d’honor.

Imatge d'una de les rengleres de parades

Peces d'una de les parades

Terrissa negra

Terrissa vermella

Galeria de fotos

Etiquetes: