25 d'abril de 2024

Estudien si pot haver-hi frau en la concessió d'hipoteques a immigrants d'Osona, Barcelona i Salt

Els agents financers es podrien haver aprofitat del desconeixement de la llengua i del sistema hipotecari dels afectats

El Ter 17 de juny de 2009 a les 15:00
Un acte de l'associació Veus Diverses, una entitat que ha assessorat els afectats
Un grup d'afectats demana una investigació per aclarir si ha indicis d'irregularitats o frau en la concessió d'hipoteques. L'advocat, Antoni Iborra, que assessora els afectats, explica que en el casos estudiats es finançava al voltant d'un 122,5% respecte el preu de venda de l'immoble.

Un 100% corresponia al valor de venda de l'habitatge i un 11% corresponia a les despeses 'habituals' d'aquest tipus d'operacions. L'11,5% restant de l'import total és, segons diu, 'complementari' i de 'difícil justificació'.

Fins ara s'han estudiat 127 casos. En el 90% d'aquests hi ha indicis d'irregularitats. Els afectats són col·lectius 'vulnerables', sobretot subsaharians d'Osona, àmbit metropolità de Barcelona i Salt (Gironès). Iborra destaca el fet que molts afectats van comprar l'habitatge sense tenir cap mena d'informació. Només sabien la quantitat que havien de pagar, inicialment, cada mes. Moltes d'aquestes operacions es van fer a través d'oficines intermediàries.

L'advocat osonenc creu que els agents financers que van fer aquestes operacions analitzades es van valer del desconeixement que els afectats tenien del sistema hipotecari, la llengua, o l'entrega de documentació incompleta. Entre els indicis de frau hi ha quantitats de diners que van entre 6 i 25.000 euros que no estan justificades per a la realització de cap tràmit i podrien ser constitutius de frau.

Els afectats s'han anat trobant a través de l'associació multicultural Veus Diverses de Vic i d'entitats com una associació de ghanesos. Per ara una vintena de casos han arribat al jutjat.
Etiquetes:
Societat