26 d'abril de 2024

Tresserras diu que es treballarà perquè la normativa europea permeti les celebracions amb foc

A Osona els Diables tenen moltes colles, en indrets com Manlleu, Vic, Torelló o Calldetenes, on la colla ha fet 10 anys

El Ter 23 de juny de 2009 a les 14:12
Un dels correfocs de la festa del Serpent de Manlleu, l'any 2008
Un dels elements importants de la nit de Sant Joan són els petards, les fogueres i altres manifestacions vinculats al foc, un ingredient qüestionat per les noves normatives que està tirant endavant el parlament europeu.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va assegurar ahir que el govern i les associacions de colles de diables i correfocs presentaran al·legacions a la normativa europea sobre el foc.

Tresserras va dir que es treballarà per fer que el nou reglament no impedeixi la celebració d'esdeveniments de caire festiu. Està previst que el proper any entri en vigor la directiva europea que prohibeix als menors de 12 anys llançar bombetes i encendre bengales, i que, si no es posa remei, pot convertir en il·legals els correfocs i els balls de diables. Tresserras ha manifestat que seria 'injust' que una directiva que parteix de l'àmbit industrial i comercial pugui acabar perjudicant una activitat cultural.

A Osona els diables i el bestiari vinculat amb el foc també té una gran representació, amb colles com els Diables del Ges, la Colla de Diables Serpents de Manlleu i molts d’altres. Des de la colla L'Escamot de Diables de Calldetenes, precisament, acaben de celebrar el seu desè aniversari. Albert Cabanas, un dels responsables d’haver recuperat els diables a Calldetenes, explica que la valoració d’aquesta dècada és molt bona i que esperen que la normativa europea, que els fa certa por, inclogui matisos.

Aquesta revetlla els diables de Calldetenes no sortiran, però dissabte van celebrar els deu anys amb un correfoc en el qual hi van participar quatre colles més: els Diables de Rocadepena d'Alpens, les Fúries d'Ausa de Vic, les Gàrgoles de Banyoles i els Cremats d'Olost.
Etiquetes:
Política Municipal