26 d'abril de 2024

Sant Bartomeu del Grau projecta una plaça nova que vol convertir en el centre neuràlgic de la població

El cost total de l'actuació de remodelació del nucli històric és de 3,43 milions d'euros

El Ter 13 d'agost de 2009 a les 09:22
Miquel Colomer, alcalde de Sant Bartomeu del Grau
Sant Bartomeu del Grau disposarà en els propers anys d'una nova plaça que s'ha de convertir en el centre neuràlgic. Actualment hi ha un espai denominat com a plaça però no deixa de ser 'el trencant d'un carrer' admet l'alcalde, Miquel Colomer.

La manca d'aquest espai per les 'relacions humanes i socials' ha condicionat la historia 'social' i 'urbanística' d'aquesta població del Lluçanès. El desenvolupament d'aquests espais de relació ha estat 'difícil', segons diu l'alcalde, perquè la principal artèria de la població, el carrer Vell, està ocupat per les antigues naus de la desapareguda tèxtil Hilados y tejidos Puigneró. La transformació d'aquesta zona començarà en breu.

El municipi ha estat un dels beneficiats del Pla de barris de la Generalitat en la tercera convocatòria en la que es presentava. En aquests tres anys el projecte ha anat 'millorant'. Tot i això, Colomer admet que el principal problema que hi havia hagut fins ara per no poder obtenir abans aquesta línia d'ajuts ha estat la 'inseguretat jurídica' que tenia la titularitat de les naus de Puigneró. Aquestes naus integren una bona part d'un dels costats del carrer Vell.

Les principals actuacions es concentraran a la Plaça nova i vial transversal. Aquesta passa per la remodelació integral del Carrer Vell; la creació d'un centre cívic i d'un centre de dia, l'adaptació d'una nau com a pista poliesportiva coberta, i l'impuls de programes de recuperació de locals comercials inactius i plans pels comerç local.

Per Miquel Colomer hi ha una 'necessitat' d'iniciar aquesta transformació. Com a principals 'inputs', l'alcalde assenyala el fet que des de fa onze anys Sant Bartomeu del Grau perd població. Aquest fet només es pot interpretar per la dinàmica 'urbanística' i 'econòmica' degut que fins fa pocs anys la gran majoria de municipis del país creixien en nombre de població gràcies al període de bonança econòmica. Una altre dada il·lustrativa, comentada pel propi alcalde, és el fet que actualment hi ha un 33% del comerç que el poble tenia ara fa vint anys.

El cost total de l'actuació de remodelació del nucli històric és de 3,43 milions d'euros. D'aquests 2,5 milions són aportats per la Generalitat i la resta per l'Ajuntament.
Etiquetes: