25 d'abril de 2024

La Festa del Serpent de Manlleu incorpora nous espais i novetats

Ràdio Manlleu emetrà en directe durant dues hores la Festa del Serpent

El Ter 13 d'agost de 2009 a les 17:42
El serpent tornarà a sortir de les aigües del Ter aquest divendres
La quarta edició de la festa del Serpent de Manlleu estrena aquest any recorregut. Fruit de les obres que es fan en un tram del canal industrial i de la voluntat d'anar-hi 'introduint canvis' aquest any l'espectacle central de la festa també tindrà accions a la plaça de Dalt Vila, l'epicentre del nucli antic de la població.

Laura Sitjà, que dirigeix l'espectacle conjuntament amb Guillem Riera, també destaca com a novetat la incorporació dels capgrossos i gegants de la població. Tot i que aquesta festa que recupera i actualitza la llegenda del Serpent de Manlleu només té quatre anys aquest 2009 ha quedat en desena posició entre les cent candidatures a Tresor del Patrimoni Immaterial de Catalunya.

La festa manté la combinació de teatre, música i foc. Aquesta arrenca amb l'aparició del serpent que creua el riu des de la la zona de la Devesa després de que un vailet l'hi hagi robat el diamant que custodia. Davant del Museu Industrial del Ter (MIT) es presenten els personatges i comença la persecució que la serp fa del vailet per recuperar el diamant que aquest l'hi ha robat. Enguany però la persecució no es farà pel Passeig del Ter, que està amb obres per l'esfondrament d'un tram del canal industrial, sinó pel carrer de la Cavalleria. La processó que el serpent engoleix en la persecució guanyarà protagonisme en aquesta edició. Si en les dues darrers edicions de la festa la processó estava davant del MIT abans de ser engolida per la serp aquest any s'allargarà fins al final perquè inicialment 'aconseguiran escapar' segons explica la directora del muntatge.

Altres indrets destacats són els trams on els vailets desafien al serpent o davant de la font de les Tres Creus on la bèstia mostra la seva ràbia màxima. En el cas de la plaça de Dalt Vila és on apareix el morter, l'element que acabarà matant la serp. Fins ara apareixia en el final de la llegenda però s'ha optat per donar-li 'més protagonisme'. La plaça Fra Bernadí, centre neuràlgic de Manlleu, és on acaba la festa amb la mort del serpent i la celebració de la victòria.

Aquest any la festa estrena algunes músiques obra de Joan Casas i Xavier Capdevila. A més també incorpora com a novetats la participació de la colla gegantera i la coral Serpancanta de Manlleu i el grup teatral Tona 78 Talia.

Prèviament a la festa es celebraren altres actes. Durant tota la tarda es farà 'El Serpent dels Menuts', una adaptació de la festa als més menuts. Aquest any la festa incorpora l'espectacle teatral 'Menuda Serpent'. Abans de la festa es farà un sopar popular i durant al nit un concert amb El Belda i el Conjunt Badabadoc i la Gossa Sorda.

Ràdio Manlleu emetrà un programa especial amb motiu de la Festa del Serpent. Per segon any, Ràdio Manlleu oferirà una transmissió en directe durant dues hores per fer el seguiment d’aquest espectacle pels carrers i places. El programa serà realitzat per Dionís Crusellas, Guillem Moral i Agustí Sansalvador i és podrà escoltar a les megafonies instal·lades a l’Embarcador, a la Plaça Dalt Vila i la Plaça Fra Bernadí.
Etiquetes:
Cultura