26 d'abril de 2024

L'alcalde de Sant Pere dóna suport a la consulta per l'autodeterminació d'Arenys i no descarta convocar-ne una

Segons Fàbrega, la consulta popular sobre l’autodeterminació ajudaria a fomentar el debat

El Ter 7 de setembre de 2009 a les 14:57
L'alcalde de Sant Pere, Jordi Fàbrega
La jutgessa titular del jutjat 14 de Barcelona ha de pronunciar-se sobre la consulta popular sobre l’autodeterminació de Catalunya que vol fer aquest diumenge el municipi d’Arenys de Munt. La magistrada ha escoltat avui els advocats de l'estat espanyol i del consistori d'Arenys de Munt.

La jutge farà públic previsiblement aquest dimarts o dimecres si manté o modifica la decisió de prohibir que la consulta es faci en dependències municipals. L’ajuntament d’Arenys hi dóna suport i ha cedit la sala municipal per fer-hi la consulta.

De moment, la jutgessa ha anul·lat l’acord de ple de suport a la consulta i de cessió de la sala. Diversos col·lectius i ajuntaments ja han donat suport a la consulta popular. La plataforma Decidim.cat, que agrupa uns 1.200 càrrecs electes locals de Catalunya, ha instat a promoure’n en més municipis. Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló i delegat del govern a la Catalunya Central, és un dels impulsors de la plataforma.

Segons Fàbrega, la consulta popular sobre l’autodeterminació ajudaria a fomentar el debat i l’opinió dels ciutadans. La plataforma Decidim.cat pretén que diverses entitats plantegin una consulta durant una mateixa jornada. Municipis com Sant Pere de Torelló, Argentona, Figueres o Seròs ja han donat el suport a la consulta d’Arenys de Munt. Per Jordi Fàbrega en les pròximes setmanes molts municipis i entitats plantejaran la voluntat de portar a terme més consultes.

Fàbrega també critica l’actitud coactiva i poc democràtica que ha mostrat l’estat espanyol en resposta a la consulta popular d’Arenys de Munt. L'Advocacia General de l'Estat va recórrer la consulta en considerar que la convocatòria vulnerava la llei i les competències de l'Estat i resulta afectat 'l'interès general de l'Estat'. Si la jutgessa determina que la consulta no es pot fer en un espai municipal, l’Ajuntament llogarà la sala a l’entitat que organitza el referèndum.
Etiquetes:
Política Municipal