26 d'abril de 2024

El ple de Vic aparca temporalment posicionar-se sobre la consulta d'Arenys de Munt

L'alcalde de Vic ha apel·lat a l'acord d'inici de legislatura de presentar mocions que fessin referència només a Vic

El Ter 9 de setembre de 2009 a les 18:09
Un moment del ple de Vic d'aquest dimecres
El ple de l'Ajuntament de Vic aparca, per ara, el suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt per la polèmica sorgida per la consulta popular que es vol fer en aquest municipi sobre l'autodeterminació. Els dos regidors de la CUP havien presentat d'urgència una moció on es defensava el suport al consistori per la consulta i s'anunciava que s'està constituint a Vic una comissió que vol promoure una consulta similar.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha justificat la negativa dient que no té sentit presentar aquest tipus de mocions després que a inici del mandat es va acordar que només es presentarien mocions relacionades amb Vic perquè 'prou feina tenim'.

Dimecres passat en la Junta de Portaveus la CUP va presentar un text similar i la proposta ja va quedar aparcada pels mateixos arguments fets públics aquest dimecres per l'alcalde en el ple. Vila d'Abadal ha acusat la CUP de fer una 'operació tàctica' per acontentar als seus votants i per voler aplicar uns criteris amb les mocions que a inicis del mandat es va acordar que no es farien.

L'alcalde de la capital osonenca ha demanat cura alhora d'iniciar processos perquè no puguin trencar el 'bon nivell de convivència i pau social' pel que travessa la ciutat. El dirigent ha emplaçat la CUP a tornar iniciar el procés per poder incloure la moció en el proper plenari del mes d'octubre. El portaveu de la PxC i cap de l'oposició, Josep Anglada, ha compartit l'opinió de l'alcalde i no és partidari de trencar per ara l'acord d'inici de mandat pel que fa a les mocions.

Des de la CUP, Quim soler, ha assegurat que l'Ajuntament de Vic ha d'expressar el seu suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt perquè una jutgessa amb una actuació 'arbitrària' ha decidit posicionar-se contra el dret dels ajuntaments a expressar 'les seves opinions'. Per Soler el moment per expressar la solidaritat amb l'Arenys de Munt és 'ara' i no pas 'el mes vinent'. Respecte el fet que la moció tingui un abast nacional, el regidor de la CUP ha assegurat que també contempla el suport a la consulta que es promou a Vic i que es faria abans de final d'any.

Xavier Tornafoch, regidor d'ICV-EUiA, ha dit que aquest tipus de tema s'haurien de debatre al ple perquè el consistori ha d'anar més enllà del bon govern de la ciutat: 'Si només fos això podríem fer una gestoria de la ciutat'. Per Tornafoch la moció no s'ha discutit perquè l'alcalde no vol mostrar una 'votació fragmentada' de l'equip de govern integrat per CiU, PSC i ERC.

Els republicans, que forment part del govern i que també han donat suport a la urgència, diuen que la seva opció sempre ha estat treballar per l'autodeterminació i la independència i asseguren que el seu partit 'anima a les entitats a promoure aquest tipus de referèndums'. La regidora republicana, Gràcia Ferrer, ha admès que hi ha 'opinions diferents' en 'temes de país' amb alguns socis de govern però nega cap trencament de l'equip de govern.

La moció no s'ha discutit perquè s'ha desestimat la urgència amb els vots a favor de CiU, PSC i PxC. La CUP, ERC i ICV-EUiA han votat favorablement a què es discutís la moció.

D'altra banda, el ple també ha aprovat el Pla Director de Cooperació 2009-2012, que preveu diverses actuacions relacionades amb els objectius del Mil·leni per promocionar el desenvolupament humà sostenible i l'eradicació de la pobresa. Aquest punt s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, PSC i ERC, CUP i ICV i el vot en contra de la PxC. També s'ha aprovat provisionalment el Pla Especial Urbanístic d'Usos Comercials que suposa definir unes àrees de la ciutat per a determinats usos comercials.
Etiquetes:
Política Municipal