26 d'abril de 2024

Vic reconeix la tasca professional de tres metges vigatans i la seva implicació social

L’Ajuntament de Vic homenatja el Dr. Altés en un acte molt participat i emotiu

El Ter 22 d'octubre de 2009 a les 17:13
Anicet Altés va rebre el reconeixement del consistori vigatà
La sala de la Columna va recordar aquest dimecres vells temps, els temps d’uns metges que van deixar petjada a la ciutat. El ginecòleg Anicet Altés n’és un bon exemple, el d’un metge que ha portat al món més de 10.000 criatures.

L’Ajuntament de Vic li va retre un sentit homenatge aprofitant la presentació del llibre que ha escrit sobre dos altres metges vigatans, el pediatra Miquel Conill, i el metge de família, Jordi Sala i Soler.

L’acte es va iniciar amb un diàleg entre el periodista Albert Om i el mateix Anicet Altés, una conversa que va permetre endinsar-se en l’època de les primeres especialitats mèdiques, o sigui cap allà als anys 50. Altés, nascut a Sabadell, va ser el primer ginecòleg especialitzat de la ciutat i va recordar com es treballava en aquella època, amb molt poca tecnologia i amb nul suport d’analítiques. Altés va explicar que ell havia introduït a Vic el part vigilat i també el part sense dolor. També va incidir en el fet que abans hi havia un tracte més humà entre metge i pacient, un fet que, en bona part s’ha perdut.

Per la seva part, Jaume Ortiz, membre històric d’Òmnium Cultural, va posar de relleu la iniciativa d’Altés en anys molt difícils, ja que va ser l’impulsor d’Òmnium a Osona i també va ostentar la presidència de l’Orfeó Vigatà. El president actual d’Òmnium, Jeroni Vinyet, va anunciar que posarien el nom d’Anicet Altés a una de les sales de La Central.

El Dr. Josep Arimany president de la delegació d’Osona del Col·legi de Metges de Barcelona va posar de relleu la gran humanitat dels Dr. Conill i Dr. Sala i Soler i va recordar la importància del seu saber mèdic, però també la cura que tenien de la part més humana dels pacients.

Per cloure l’acte, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va destacar el compromís cívic dels tres metges i els va catalogar de "defensors de la llengua, la cultura, el país i la pàtria". Finalment va obsequiar amb un guardó al Dr. Altés, en nom de la ciutat, i en reconeixement de la seva tasca al llarg dels darrers 60 anys.
Etiquetes:
Societat