24 d'abril de 2024

La Trobada pel Decreixement a Osona reuneix una quarantena de participants

Les jornades van començar el dissabte al matí amb un taller sobre Decreixement i Consum Crític

El Ter 22 d'octubre de 2009 a les 19:26
La trobada va tenir lloc a Vilanova de Sau
La Trobada va servir per crear xarxa, debatre i fer propostes aplicables a la realitat osonenca en la línia del Decreixement. Una quarantena de persones, de totes les edats i sensibilitats, van passar al llarg del cap de setmana per la Trobada per a la Cooperació Local d'Osona.

Les jornades van començar el dissabte al matí amb un taller sobre Decreixement i Consum Crític conduït per Toni Lodeiro (autor del llibre "Consumir menos, vivir mejor"). Després d'aquest taller, la Trobada va continuar havent dinat amb el treball en grups temàtics. El diumenge va servir per consensuar projectes, aprendre a cuinar amb l'energia del sol i conèixer la Vall de Sau.

En alimentación es va apostar per reforçar el paper de les cooperatives de consum agroecològic, el tracte directe amb la pagesia, així com posar en marxa horts agroecològics comunitaris autogestionats en l'entorn urbà per augmentar la sobirania alimentària.

El grup d’habitatge va debatre sobre el problema d'accés a l'habitatge que suposa l'actual marc jurídic, que prioritza la propietat privada front el dret a viure en un habitatge digne. Es van treballar propostes com la masoveria urbana, la rehabilitació de nuclis i habitatges abandonats, i el model de les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús, amb experiències ja presents a Catalunya.

El grup d’economia i treball va ser el més dinàmic i participatiu. La necessitat de cercar una alternativa al Mercat i a l'actual model laboral, va ser la protagonista del debat. Va sortir la proposta de crear una xarxa d'intercanvi de béns, coneixements i serveis, a més de la creació d'una moneda social local per facilitar-ne la gestió.

En matèria d'energia, el grup va treballar les alternatives a l'actual model energètic i de transport. Les propostes van anar encaminades a difondre les energies renovables i fer formació per posar a l'abast de tothom les tecnologies existents en l'actualitat.

En educació, les propostes van girar al voltant de la difusió dels principis del Decreixement i de cercar fórmules alternatives a les ofertes d'ensenyament oficial.

Finalment, en matèria de salut, el treball va servir per posar en qüestió les pràctiques de la indústria farmacèutica i la medicina convencional.

Una altra imatge de la trobada

Es va treballar amb diversos grups

Grup Decreixament Osona

Etiquetes:
Societat