23 d'abril de 2024

Una dotzena de veïns de can Garcia demanen tenir pis per pis en el procés de reallotjament

Els veïns estan disposats a arribar a un acord i deixen molt clar que no volen cap regal, sinó el que és seu

El Ter 23 d'octubre de 2009 a les 11:28
Els veïns de can García davant l'oficina d'habitatge de Manlleu
L’Associació de propietaris i llogaters dels pisos de can Garcia de Manlleu es queixen que el procés de reallotjament dels veïns no té en compte els seus drets.

Els veïns, en veure que no eren reconeguts com a comissió d’afectats, van constituir-se com a associació i van fer arribar deu propostes a l’alcalde, Pere Prat. Denuncien que en el procés de reallotjament s’han dit veritats a mitges i que no se’ls ha informat sobre el calendari que seguirà el procés. L’Associació de propietaris i llogaters demana no haver de pagar pel canvi d’habitatge i que sigui canviar un pis per un altre. Segons han explicat els veïns actualment se'ls ofereix un pis però pagant la diferència de metres quadrats respecte el que viuen actualment.

Els veïns també volen que abans de negociar individualment cada cas, s’acordi un conveni col·lectiu. Entre altres coses, reivindiquen que els pisos que rebin siguin de lliure mercat com els actuals i, per tant, no es limiti la seva posterior venda o cessió. Els habitatges construïts que se'ls entregaran, d'iniciativa pública, tenen règim de protecció. També demanen que les despeses del trasllat, altes de llum, gas i aigua i impostos d’escriptura vagin a càrrec de l’administració. Els veïns estan disposats a arribar a un acord i deixen molt clar que no volen cap regal, sinó el que és seu.

Si no s’accepten les seves reivindicacions, els veïns diuen que es quedaran a viure a Can Garcia. El procés de reallotjament es fa a través de l’empresa pública Reursa. En aquests moments a Manlleu s’estan construint quatre promocions de pisos socials, que serviran per reallotjar una setantena de veïns. L’Ajuntament de Manlleu va cedir set solars a Incasòl per construir-hi els pisos socials. Reursa pretén arribar a un acord amb els veïns, però si no hi ha entesa no es descarta l’expropiació forçosa. Unes 200 families dels pisos de can Garcia tenen dret al reallotjament.

D'altra banda, Reursa ha emès un comunicat on explica que 's'està parlant amb les famílies per conèixer de primera mà quin és el seu interès respecte el nou pis' i que s'han fet múltiples reunions des de l'inici del procés. També subratlla que 'el procediment s'adequa a la normativa legal que s'aplica arreu del país' i que es recullen totes les casuístiques per a la gent gran i famílies monoparentals. Així, segons Reursa, als propietaris se'ls paga una indemnització, als propietaris residents tenen dret a reallotjament i els llogaters opten a un lloguer en els pisos nous.

Aquesta setmana han començat les entrevistes amb el primer grup de famílies. Es tracta d'un primer grup de 74 famílies, de les quals ja s'ha mantingut contate amb 25.

Quan es tanqui aquesta primera tongada d'entrevistes, Reursa es mostra disposada a fer un balanç d'aquesta primera fase.

Els pisos de Can Garcia estan situats en l'illa delimitada pels carrers Mossèn Aulet, Pintor Guàrdia, Garcia Estrada i Passatge dels Oms. Són dos blocs de planta baixa i onze plantes pis, amb un total de 256 habitatges, 12 locals en planta baixa i 37 garatges. Els edificis es troben en un estat de conservació obsolet que, segons els tècnics, recomanava el seu enderrocament.

Els pisos són el nucli central del barri de l'Erm de Manlleu. Construïts els anys 60 van ser els habitatges construïts per encabir l'onada migratòria procedent del sud de la península. Actualment hi viuen moltes persones de l'onada migratòria del nord d'Àfrica. El projecte d'intervenció integral del barri de l'Erm preveu, a mig i llarg termini, enderrocar els edificis de Can Garcia i reubicar les prop de 250 famílies en habitatges públics a diferents zones de Manlleu.
Etiquetes: