26 d'abril de 2024

Es trenquen les negociacions entre l'empresa Sofiplast i els treballadors

L'empresa que compra els actius, Procap, està disposada a emplear 22 treballadors. La resta, 14, plegarien pel març

El Ter 28 d'octubre de 2009 a les 13:31
Els treballadors es van concentrar dilluns davant l'empresa. Fotos: Arnau Jaumira
El Grup Vemsa de Torelló continua el procés de desmembrament. La companyia industrial ha arribat a un preacord per vendre Sofiplast, la filial més petita, al fabricant francès de taps de plàstic Procap, amb seu a Llagostera, al Gironès. L’operació implica tancar la planta torellonenca i afecta els 36 treballadors.

Ara mateix les negociacions entre l’empresa i la plantilla estan trencades. Dilluns una cinquantena de treballadors, també alguns d’una altra filial en crisi, Covit, es van manifestar davant l’empresa. Paco Valderramas, delegat del comitè d’empresa, parla del punt mort a què s’ha arribat.

Segons el Grup Vemsa, a més de quedar-se la maquinària, els actius i el fons de comerç de Sofiplast, Procap assumiria 22 treballadors. Valderramas explica però que precisament arrel d’una visita recent que van fer a Procap, es van adonar que no es garanteix que els treballadors que vulguin anar a Llagostera conservin el mateix lloc de treball i els horaris. Encara que el preacord amb Sofiplast contemplava que se’ls respectarien els torns i els tipus de feina, després de la visita no ho veuen clar. Els empleats també denuncien rebre "pressions per totes bandes", ja que Sofiplasts i Procap tenen interessos enfrontats pel que fa als llocs de treball. Vemsa vol estalviar-se indemnitzacions i "col·locar" el màxim de treballadors, però Procap "no té feina per a tothom".

De moment, al voltant de nou empleats haurien acceptat l’acord per anar a Llagostera, a uns 80 quilòmetres de Torelló. Segons Valderramas, la xifra és variable i depèn de les indemnitzacions que es puguin aconseguir. Abans de trencar les negociacions, s’havia arribat a un preacord de 30 dies per any treballat, 18 mensualitats i un topall de 30 mil euros. Els 14 treballadors que no s'inclouen dins del grup de 22 que l'empresa de Llagostera estaria disposada a incorporar, plegarien pel febrer o març, un cop s'acabin de produir alguns productes pendents a Torelló.

Els treballadors esperen que l'empresa reconsideri la seva posició i es puguin reprendre les negociacions. La data límit que s’han fixat és el 30 de novembre. Sofiplast ja va patir un ERO aquest any, que va deixar l’empresa de 50 treballadors als 36 actuals.

Sofiplast té una facturació del voltant de cinc milions anuals i està especialitzada en la producció de tapes de plàstic per al sector de l’alimentació, com les populars tapes vermelles dels pots de Cola-Cao. Després del tancament de Vitri i la venda de Vem, Seaplast i Costertec, el Grup Vemsa (propietat de la família Bofill) només mantindrà la propietat de Covit y Plastivit, amb plantes a Torelló i L’Hospitalet de Llobregat. Covit té 250 treballadors, també afectats per un ERO temporal.

Un dels municipis osonencs on la crisi està fent més estralls és Torelló. De fet, la taxa d'atur del setembre era del 18%, cinc punts per sobre de la mitjana osonenca.

Un altre moment de la protesta

Algun dels cartells que duien els treballadors

Etiquetes:
Economia i empresa