24 d'abril de 2024

El pressupost de Vic cau un 7,73% i l'alcalde dóna per superades les desavinences amb ERC

Pel regidor d'Hisenda, Josep Burgaya, el pressupost continua posant ènfasi en els serveis i l'atenció a les persones

El Ter 16 de desembre de 2009 a les 21:49
El regidor d'Hisenda, Josep Burgaya, i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, en la presentació del pressupost
L'equip de govern de Vic portarà al ple de la setmana vinent un pressupost ordinari de 41 milions d'euros per l'exercici 2010. Això suposa una davallada del 7,73% respecte a l'exercici anterior.

La confecció del pressupost havia generat algunes tibantors entre els tres partits del govern (CiU, PSC i ERC). ERC s'havia mostrat molesta per la distribució per àrees dels diners municipals. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), diu que especialment en l'àrea d'acció social (una de les gestionades pels republicans) s'ha fet 'el màxim que s'ha pogut' i considera que després de la negociació 'no ha quedat ferida' i que l'equip de govern en surt reforçat.

L'alcalde ha anunciat que si durant l'any hi ha ingressos extraordinaris o romanents de partides ordinàries aquestes es destinaran a educació i benestar social. Vila d'Abadal considera lògiques aquestes tibantors perquè 'cada regidor defensa el seu pressupost'. A més, diu l'alcalde, l'àrea d'Acció Social té una 'forta pressió social' a causa de l'actual panorama de crisi. Aquesta àrea tindrà durant el 2010 un augment del 2,93% respecte de l'exercici anterior.

El regidor responsable de l'àrea d'hisenda, Josep Burgaya (PSC), ha assegurat que el pressupost que es presentarà al ple municipal està 'adaptat a la realitat' on malgrat la disminució de l'ingrés (sobretot per la caiguda de la construcció, la reducció de l'aportació estatal i la congelació d'impostos), el pressupost continua posant èmfasi en els serveis i l'atenció a les persones. El pressupost malgrat haver-se reduït, assenyala Burgaya, manté els principals eixos 'augmentant l'eficiència' alhora de gestionar els diners municipals.

En el capítol d'ingressos, Vic calcula en recaptar el 42,9% del total amb impostos directes. La recaptació en aquest concepte es preveu que baixi un 2%. El 33,9% dels ingressos seran transferències corrents que cauran en un 8,41% respecte a l'any 2009. El 25,75% d'aquest capítol procedeix d'impostos indirectes i taxes. En el cas dels impostos indirectes, la davallada és més que notable, ja que es calcula un descens del 48,28% a causa de la caiguda en picat del sector de la construcció. En taxes es preveu recaptar un 10,7% menys que en l'exercici actual.

En l'apartat de despeses, Burgaya ha explicat que l'objectiu era disminuir la despesa, però 'de manera selectiva' garantint la prestació de tots els serveis. L'àrea de Serveis i Règim Interior s'emporta el 34,9% del pressupost, seguida per Educació (11,7%), Afers Socials i Ciutadania (8,48%) i Territori i Urbanisme (5,55%). La despesa general representa el 16,9% del pressupost i la càrrega financera el 12,17%. El nivell d'endeutament municipal es preveu que es quedi en un 96,18%, 14 punts per sota del màxim que preveu la Generalitat.

El pressupost s'ha ajustat especialment en el capítol 1 que correspon al personal. Per àrees, alcaldia és la que més retalla la seva partida en un 19,64%. Entre molts d'altres, segons ha explicat Vila d'Abadal, el butlletí municipal Vic.cat es reduirà i només se'n faran tres números. L'Institut Municipal de Promoció Econòmica retalla el seu pressupost en un 15% o l'Institut Municipal d'Esports tindrà un 9% menys d'aportació municipal. La càrrega financera també es redueix en un 15%, segons ha explicat Burgaya, perquè alguns crèdits a retornar 'a mig termini' s'han renegociat de manera que s'ha allargat el termini de retorn.

Aquest pressupost només és l'ordinari de manera que caldrà sumar-hi el pressupost d'altres empreses municipals. En aquest sentit, Vila d'Abadal ha assenyalat la intenció de disposar de diverses empreses amb capital mixte entre municipal i privat per agilitzar la gestió.
Etiquetes:
Economia i empresa