23 d'abril de 2024

Javier Costa i Sílvia Solans guanyadors del 2n Premi Empremtes d'Osona

Han presentat un projecte que empra l’esmalt i es relaciona de forma filosòfica amb el riu Ter

El Ter 19 de desembre de 2009 a les 16:28
En total s’han presentat set projectes d’artesans osonencs, tots d’oficis diferents
Aquest dissabte al migdia el Museu Industrial del Ter de Manlleu ha celebrat l’entrega del 2n Premi Empremtes Osona 2009: El disseny en l’artesania contemporània.

L’objectiu del premi és introduir i fomentar el disseny de producte d’artesania a la comarca d’Osona, donant eines als artesans per evolucionar en el seu ofici i crear artesania contemporània.

A diferència de la primera edició, que els artesans que hi participaven havien de presentar els objectes físics, aquesta vegada havien de presentar el projecte sense haver-lo desenvolupat. En total s’han presentat set projectes d’artesans osonencs, tots d’oficis diferents però amb el mateix caire, relacionats amb el riu Ter i el MIT.

Els guanyadors d’aquesta edició han estat Javier Costa i Sílvia Solans, de Sant Quirze de Besora, que han presentat un projecte que empra l’esmalt i es relaciona de forma filosòfica amb el riu Ter.

Segons ha explicat a Ràdio Manlleu, Carles García, director del MIT, del projecte guanyador els ha cridat l’atenció la seva adeqüació perquè deixa veure que al seu darrere hi ha hagut un esforç per reflectir el que estaven buscant. També s’han fixat en la visió que tenien sobre la relació entre l’artesania i l’art i els ha sorprès el material que utilitzen, l’esmalt. Era l’únic projecte presentat que es basava en aquesta tècnica.

El premi d’aquesta edició és brindar l’oportunitat als artesans a treballar conjuntament al costat del dissenyador d’objecte Jordi Peñaranda, per desenvolupar un producte que transmeti els valors del patrimoni industrial i natural de la conca del riu Ter. Aproximadament al cap de quatre mesos, els artesans ja hauran desenvolupat el seu projecte i presentaran la seva peça al MIT.

El 2n Premi Empremtes d’Osona 2009 ha estat organitzat per Introart i el Consell Comarcal d’Osona amb el suport d’Artesania Catalunya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Manlleu i el Museu Industrial del Ter.

El jurat ha estat format per Blai Puig, representant d’Artesania Catalunya; Ramon Ricart, Director de l’Escola d’Art de Vic; Carles García, Director del MIT; Joan Farré, membre de l’Associació Introart; M. Rosa Vestit, consellera de Cultura del Consell Comarcal d’Osona i Gabí Boixader, artista.

Al final de l’acte s’ha presentat la botiga del museu que ha estat recentment remodelada. És un espai que té com a objectiu promocionar i reconèixer la feina que fan els artesans de la comarca a través de l’Associaició Introart, a banda de funcionar com a botiga. S’hi poden trobar productes de ceràmica, joieria, tèxtil i cistelleria, entre d’altres.

Imatge de la botiga remodelada

Imatge de la nova botiga remodelada

Imatge del MIT

Carles García, Director del MIT

Etiquetes:
Cultura