25 d'abril de 2024

Els dos osonencs retinguts a Egipte inicien la marxa a peu cap a la frontera de Rafah

Estan retinguts per la policia egípcia al perímetre de l'hotel Sinai Stars, on estan allotjats a Al Arish

El Ter 28 de desembre de 2009 a les 08:45
Moment en què la policia egípcia ha impedit a uns companys de la delegació catalana marxar
Els dos osonencs que volien participar en la marxa a favor de Gaza i que estaven retinguts per la policia a Egipte han iniciat la marxa a peu.

La taradellenca Laura Arau i el vigatà Manuel Tapial, membres de l’associació Cultura, Pau i Solidaritat d’Osona, estaven retinguts sense poder sortir d’Al Arish des d’aquest diumenge perquè la policia egípcia els ho impedia. Estaven retinguts al voltant de l’hotel Sinai Stars i havien intentat sortir de la zona en petits grupets, esquivant els controls policials, però no se n’havien sortit. Finalment, han decidit marxar a peu cap a la frontera de Rafah.

Són una dotzena de persones, entre les quals hi ha 4 catalans. El principal inconvenient que tenien és que només es podien moure limitadament, però no poden agafar cap transport públic, ja que la majoria estan vetats als estrangers. Un altre membre de l’associació, el taradellenc Gerard Mencos, va aconseguir travessar la frontera cap a Gaza. Laura Arau és optimista, però creu que cal pressionar al govern egipci, que s’ha mostrat en contra de la marxa.

La delegació osonenca, està formada per 5 persones, i juntament amb altres associacions de Catalunya i Madrid van marxar la setmana passar amb la intenció d'entrar a la Franja de Gaza juntament amb un contingent internacional. La marxa ‘Gaza Freedom March’ comença aquest dilluns des de Rafah i coincideix amb l'aniversari de l'última massacra realitzada per l'exèrcit d'Israel a la Franja.

Personalitats com Oliver Stone, John Pilger, Ken Loach, Federico Mayor Zaragoza o Arcadi Oliveras han recolzat aquesta marxa. Aquesta iniciativa pretén cridar l'atenció del món davant el setge que segueix mantenint empresonats a 1,5 milions de palestins de Gaza i exigir respostes contundents dels nostres governs a l'estat d'Israel fins que es compleixin totes les resolucions de la ONU que des de l'any 1948 Israel no compleix.

Està previst que la marxa internacional pacífica 'Gaza Freedom March' compti amb la presència de 1.400 persones de 43 països diferents, segons fonts de l'Associació Cultura i Pau i Solidaritat Haydée Santamaría. Havia de començar aquest dilluns a la frontera de Rafah, a uns 40 quilòmetres de Al Arish, i estava previst que els manifestants arribessin a la Franja de Gaza aquest dimarts.

'Ens segueixen a tot arreu i aquest matí a les onze preteníem agafar els minibusos que teníem llogats per arribar a la frontera' i 'la policia no ens ha deixat sortir de l'hotel durant unes quantes hores i ens han tallat l'Internet i no ens permetien comunicar-nos', ha explicat Xaviera Villamitjana, una de les membres de l'expedició, qui ha afegit que 'afortunadament' han pogut parlar amb les ambaixades i 'la cosa s'ha anat calmant' fins que els han deixat moure's pel perímetre de l'hotel però sense sortir de la localitat on es troben.

La Xaviera està allotjat a l'hotel Sinai Stars amb set catalans amb trenta persones més, de la resta de l'Estat, de França, Anglaterra, Estats Units i Japó. La resta de la delegació catalana s'ha quedat al Caire, on diumenge al matí els membres de la 'Gaza Freedom March' van intentar fer una ofrena floral i una encesa d'espelmes en commemoració de l'inici dels atacs israelians d'ara fa un any.

Vilamitjana ha afegit que intentaran arribar a la frontera 'com sigui', amb l'ajuda de les ambaixades i amb l'organitació de tots els membres de la 'Gaza Freedom March'. Els manifestants retinguts a Al Arish s'han pogut comunicar a través d'Internet amb Catalunya des d'un cibercafè perquè els han tallat l'accés a Internet a l'hotel.

El Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació espanyol ja havia comunicat a tots els participants a través d'una nota a la seva pàgina web que desaconsellava viatjar a Egipte amb finalitats polítiques per córrer el risc a ser detinguts. Els participants en la marxa també van rebre un comunicat de les autoritats egípcies en arribar al país dient-los que no estava permès fer cap mena de manifestació política ni solidària.
Etiquetes: