26 d'abril de 2024

El ple de Manlleu aprova el pressupost per al 2010 només amb el vot a favor de l'equip de govern

Els partits a l'oposició, PSC, CiU i PxC, van votar-hi en contra

El Ter 30 de desembre de 2009 a les 08:10
El pressupost només va comptar amb l'únic vot a favor de l'equip de govern
Manlleu va aprovar aquest dimarts el pressupost del 2010 amb l'únic vot favorable de l'equip de govern, d'ERC. El pressupost aprovat puja a 22,1 MEUR, un 9,61% més alt que l'any passat. El pressupost creix perquè està previst que aquest pròxim exercici s'iniciï la construcció de la nova biblioteca. Sense aquesta inversió, el pressupost s'hauria reduït en un 0,39%.

Les prioritats del pressupost, a banda de les inversions, segons ha explicat l'alcalde, Pere Prat, en la presentació del pressupost, són la inserció laboral i els serveis socials amb un augment respecte al 2009 d'uns 155.000 euros.

En el capítol d'ingressos, el pressupost presenta una davallada per la reducció de les aportacions de l'estat, la reducció dels permisos d'obres, les plus-vàlues i la congelació practicada als impostos i taxes. En el capítol de despeses creix el capítol de béns i serveis en un 7,79%, pel fet que s'han assumit nous serveis com l'escola bressol Els Picarols, el manteniment de la nova escola Quatre Vents o el lloguer del local dels Jutjats de Pau i l'escola d'adults.

Les inversions són el principal motiu de l'augment del pressupost. En aquest capítol s'hi invertiran 1,6 milions d'euros en la nova biblioteca, procedents de subvencions de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Altres inversions són la millora de l'entorn de l'estació de tren, la rehabilitació del canal en el tram entre les 3 fàbriques i el carrer Enric Delaris o millores a la via pública. Del total de 4,2 milions d'euros previstos per al 2010, només un milió d'euros servirà per a projectes de l'Institut de Desenvolupament de l'Erm.

El portaveu del PSC, Josep Colomer, el pressupost reflecteix l''aturada crònica' en la que està Manlleu. La crisi econòmica actual 'agreuja', segons els socialistes, la 'delicada' situació de les finances municipals. Colomer assegura que cal fer 'urgentment un pla de xoc' per treure Manlleu del 'forat' en el que està immers i demana una remodelació del model d'administració pública. Actualment el consistori està immers dins d'un Pla de Sanejament. El portaveu socialista va justificar el seu vot en contra assegurant que aquest 'no és el pressupost que esperaven' per afrontar l'actual situació econòmica.

Des de la PxC, Antonio Sánchez, va dir que en el pressupost del 2009 ja havien votat en contra del pressupost assegurant que aquest no era 'massa engreixat'. El pressupost, segons aquest grup de l'oposició, no està 'ajustat a la realitat' i deixar 'lligats' els gestors 'no només d'aquest any' sinó també de futurs governs perquè s'inicien algunes actuacions que s'hauran de continuar els propers anys.

La regidora de CiU, Marta Alsina, diu que el pressupost de l'equip de govern no està adaptat a la 'situació excepcional' que viu l'economia en global i l'Ajuntament en particular. Per Alsina, el pressupost no només creix per la inversió de la nova biblioteca sinó que també augmenta el capítol ordinari amb un increment d'un 2,67%. Per la regidora democratacristiana partides com les de personal o despesa fixa no han deixat 'marge per la reducció' d'aquesta despesa. Entre d'altres, Alsina ha posat com a exemple el fet de que pràcticament no es disposa de personal eventual. Per la regidora de CiU cal 'començar a plantejar la reducció de l'estructura'. Alsina critica que s'iniciïn les obres de la nova biblioteca quan les obres de remodelació del teatre encara no han finalitzat.
Etiquetes:
Política Municipal