25 d'abril de 2024

L'Advocacia de l'Estat conclou que no es pot denegar el padró a un ciutadà tot i que no tingui residència legal

L'Advocacia de l'Estat ha enviat a la Delegació del Govern de Catalunya l'informe sol·licitat per l'Ajuntament de Vic

El Ter 20 de gener de 2010 a les 19:18
Immigrants al mercat setmanal de Vic, aquest dimarts
L'Advocacia de l'Estat conclou en l'informe que ha enviat a la delegació del govern espanyol a Catalunya que no es pot denegar el padró a immigrants 'sense papers', com pretén l'Ajuntament de Vic, encara que no tinguin residència legal.

Segons el document, l'ajuntament ha d'empadronar els immigrants 'amb independència que tinguin o no residència legal al territori espanyol' i per tant 'no resulta procedent denegar la inscripció amb el pretext que el ciutadà estranger no resideix legalment a l'Estat'.

A més, apunta que a l'hora de tramitar les sol·licituds d'empadronament 's'ha de considerar com a vàlid i suficient un passaport encara que no compti amb el visat preceptiu'

La resposta de l'Advocat de l'Estat té lloc després que la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, anunciés en consell de Ministres que l'executiu espanyol consultoria la qüestió amb els seus serveis jurídics si l'Ajuntament de Vic mantenia la seva intenció de no empadronar 'sense papers'.

Les conclusions de l'Advocat de l'Estat diuen textualment que 'la inscripció dels estrangers al padró municipal procedeix amb independència que els mateixos tinguin o no residència legal al territori espanyol, i per tant, no resulta procedent denegar la inscripció sota pretext que el ciutadà estranger no resideix legalment a l'Estat'.

Un segon i últim punt del dictamen estableix que 'a efectes de tramitar les sol·licituds dels estrangers d'inscripció al padró municipal, s'ha d'entendre i considerar com a vàlid i suficient un passaport, encara que no comti amb el visat preceptiu'.

El dictamen de l'Advocat de l'Estat contradiu el del bufet d'advocats Roca i Junyent, que va avalar la mesura que l'alcalde pretén portar a ple el 3 de febrer, i en canvi, va en la línia de l'opinió expressada pels executius català i espanyol. Aquest informe considera que el criteri que vol aplicar l'equip de govern de Vic de no empadronar sense papers 'no pot ser titllat de cap de les maneres com a incorrecte o contrari a la Llei'.

D'acord a l'Advocat de l'Estat, Vic, com també Torrejón de Ardoz –que reclama que els passaports no tinguin visat de turista- han d'empadronar encara que les persones que ho demanin estiguin en situació irregular.

El dilluns 18 de febrer el PSC va pressionar els seus regidors de Vic perquè s'oposessin als nous criteris d'empadronament i, per la seva banda, el PSOE va considerar que aquests regidors no volen que s'empadronin els immigrants sense papers per un 'problema d'interpretació legal'.

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va explicar que s'havia 'instruït' als seus regidors perquè aquesta iniciativa no fos aprovada i que 'ni tant sols arribi' al ple municipal.

El PSC de Vic no es va fer enrere en l'aplicació dels nous criteris d'empadronament. El grup socialista va mantenir que el no empadronament de sense papers 'només' s'aplicarà si el dictamen sol·licitat al Ministeri de l'Interior sosté que està dins de la legalitat.

El tercer tinent d'alcalde i portaveu del PSC, Josep Burgaya, va explicar a l'ACN que 'dins d'un conjunt de mesures' que s'han decidir aplicar per millorar la gestió del padró s'han trobat en dubtes sobre si una d'elles 'és plenament legal', i que s'estudiaria si canviar de plantejament només en aquest cas.
Etiquetes:
Societat