25 d'abril de 2024

Rupit reclama a les administracions que desencallin el projecte de depuradora d’aigües

L’Ajuntament està fent “pressió" al Departament de Medi Ambient i a l’ACA, però no descarten mobilitzacions veïnals

El Ter 4 de febrer de 2010 a les 12:01
Una imatge general de Rupit
L’any 2001 ja s’havia començat el procés i s'havia previst fer aquesta instal·lació al municipi. Des del consistori es queixen que després de quasi una dècada de promeses, el projecte continua encara aturat. Per això, no descarten iniciar mobilitzacions de protesta.

L’alcalde de Rupit, Sebastià Juanola, assegura que la depuradora és una necessitat urgent i prioritària en aquest municipi on hi viuen 325 habitants però que, en èpoques de vacances, quadriplica la seva població.

Des de l’Ajuntament exposen que sanejament de les aigües residuals és ara mateix ineficaç. Es realitza amb pous morts, que funcionen per decantació, però no donen l’abast i la riera de Rupit baixa bruta fins a arribar al seu destí, el pantà de Susqueda. Les aigües del pantà, finalment, acaben abastint l’àrea metropolitana de Barcelona. De la contaminació, segons l’alcalde, no se’n pot donar la culpa a les explotacions de porcí, ja que s’ha estat estricte i "des del Consell Comarcal se n’ha fet una bona gestió".

Un punt d’inflexió important va ser el 2005, quan l’Agència Catalana de l’Aigua va signar un contracte de concessió per a la redacció del projecte, construcció i explotació de la depuradora i ja es tenia una empresa adjudicatària. Quan la Unió Temporal d’Empreses (ACSA AGBAR construcción SA – Sorea y Constructora de Calaf, SAU) es va posar en contacte amb l’Ajuntament, fins i tot van començar les expropiacions a la plana de Can Serra.

El projecte va quedar enllestit a finals del 2006, però al cap d’un any, l’Ajuntament es va assabentar "extraoficialment" que el projecte no es faria perquè el lloc, que s’havia canviat per darrer l’ermita de Santa Magdalena, no era l’adequat. Pel consistori, els problemes d’ubicació que al·leguen les administracions, afirmant que gran part del terme és zona inundable on no s’hi pot construir, són "excuses de mal pagador". La veritable raó, sospiten que seria la manca de finançament. L’Ajuntament explica que ara està fent "pressions" al Departament de Medi Ambient i a l’ACA, però no descarten "mesures més dràstiques", com mobilitzacions veïnals.
Etiquetes: