27 d'abril de 2024

Muntanyola implanta la primera àrea de recollida de residus 'intel·ligent' de Catalunya

Fins ara el compostatge casolà era l'única via de gestió d'aquests residus en aquest municipi osonenc

El Ter 17 de març de 2010 a les 11:24
Vista de la nova àrea d'aportació 'intel·ligent' de Muntanyola que és pionera a Catalunya
Muntanyola disposa d’un nou punt automatitzat d’aportació de deixalles. Aquest sistema de recollida selectiva de deixalles, anomenat Eco-shop, és pioner a tot el país, tot i que a Itàlia, d’on és originari, hi està molt consolidat.

Està dissenyat per recollir les deixalles d’una manera selectiva a zones rurals o semirurals, amb habitatges disseminats, com és el cas del municipi de Muntanyola

Des d'aquesta setmana una vuitantena de famílies d'aquest municipi tiren els residus, prèviament seleccionats, en aquest habitacle. Per llançar els residus primer cal introduir una targeta identificativa. Posteriorment toca seleccionar el tipus de residu. Un cop feta la selecció s'obren les portes del material seleccionat ja sigui orgànica, paper i cartró o rebuig.

Al introduir la targeta, l'usuari rep les instruccions dels diferents passos a fer en la pantalla del terminal. Una veu en català també serveix de guia, especialment per a persones amb deficiències visuals o dificultats de comprensió lectora. Un cop tancat el procés, l'usuari rep un comprovant on s'especifica el tipus i la quantitat de residus aportats. El regidor de Medi Ambient, Lluís Alier (CiU), no descarta que en un futur es pugui establir algun tipus de barem que beneficiï aquells que 'més i més bé' facin el reciclatge.

A més de nou sistema, els habitants de Muntanyola també s'estrenen amb la recollida de matèria orgànica. Fins ara no hi havia una recollida de residus específica per aquesta fracció formada bàsicament per restes de menjar. Aquesta fracció s'ha de llançar amb una bossa compostable. Fins ara el compostatge casolà era l'única via de gestió d'aquests residus en aquest municipi osonenc.

L'aspecte exterior d'aquesta àrea és el d'una caseta que queda 'ben integrada amb l'entorn', diu l'alcalde, Ramon Llorà (CiU). A l'interior hi ha els diversos contenidors, connectats cada un amb la porta per on els veïns tiren cada tipus de residu. Un sistema d'obertura de grans portes permet al camió de recollida acostar-se fins al punt i retirar els residus de la caseta. Un sistema també alertaria als responsables si alguns dels dipòsits de recollida quedessin plens i fos necessari buidar-los.

La caseta permet, segons Llorà, que la zona quedi 'molt més endreçada' que amb els actuals contenidors. Fins que tots els veïns tinguin les targetes identifiquen i coneguin el funcionament del nou sistema es mantenen els contenidors. L'alcalde assenyala que en els darrers sis anys, l'equip de govern ha treballat per tenir 'més endreçat' el municipi i la nova àrea 'contribueix' també a aquest fet.

Fins ara s'ha fet una reunió explicativa als veïns que ho han rebut 'força bé'. Aquests dies un informador de la Mancomunitat La Plana, organisme que gestiona la recollida de residus de Muntanyola, acaba els contactes amb els veïns per entregar les dues targetes que s'entreguen a cada unitat familiar i per explicar-los 'in situ' el funcionament d'aquesta àrea informatitzada.

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha subvencionat íntegrament la instal·lació del punt automatitzat d'aportació de deixalles. 'Si no difícilment es podria haver implantat en un municipi tant petit' diuen Llorà i Alier que asseguren que si el sistema té èxit i capacitat no descarten ampliar el servei a més de les 80 famílies amb les quals inicialment s'ha posat en funcionament.

L'alcalde de Muntanyola, Ramon Llorà i el regidor de Medi Ambient, Ramon Alier

En el futur aquests contenidors al entorn de la nova àrea desapareixeran

Etiquetes: