24 d'abril de 2024

Manlleu celebra la Diada de Sant Jordi amb contes, dansa, roses i llibres

La jornada es tancarà amb un concert a càrrec dels músics de la Cova

El Ter 23 d'abril de 2010 a les 12:01
Una de les moltes parades de roses que es poden veure a Manlleu
Durant tot el dia la plaça Fra Bernadí serà el focus d’atenció amb la celebració de la Fira de Sant Jordi, que aquest any arriba a la 48a edició. Hi haurà les tradicionals parades de venda de llibres i de roses, i a més també hi haurà moltes altres activitats lúdiques, culturals i festives. La jornada es tancarà amb un concert a càrrec dels músics de la Cova. Serà a els 10 de la nit al Casal Cívic Frederica Montseny.

De 10 a 13 hi haurà el mata-segells commemoratius de Manlleu Ciutat Gegantera. A les 11 es podran sentir els primers Contes a la ràdio. La lectura de contes anirà càrrec dels alumnes de l’Escola Puig-Agut de Manlleu. També hi haurà una actuació de dansa a les 12.00 h per part de l’escola de dansa de Moià o una exhibició de balls de saló a càrrec de Lluís Vall. En l’apartat musical també destaca la preestrena d’un musical per part de l’escola Off-Broadway. Serà a 2/4 d’una del migdia.

De cara a la tarda hi haurà activitats relacionades amb els geganters a partir de les 5. A la mateixa hora també hi haurà contes a la Ràdio. A ¼ de 7 hi haurà el lliurament dels Premis del 6è concurs de dibuix manga de Manlleu. Seguidament hi haurà un concurs KAME-HAMES i simultàniament fins a les 7, el lliurament dels obsequis i fotografies dels participants de la concentració COSPLAY.

A les 7 de la tarda es podran veure pilars dels Nyerros de la Plana i a la mateixa hora hi haurà una audició de sardanes amb la cobla Genisenca.

*PRESÈNCIA D'ESCRIPTORS OSONENCS*

Enguany, entre els llibreters, la sensació és que no hi ha la presència de best-sellers. Per això, autors comarcals, com Jordi Puntí, Emili Teixidor, Jaume Señé o Joaquim Albereda tenen més opcions de despuntar. D’entre els més destacats hi ha el manlleunc Jordi Puntí. L’autor feia set anys que treballava amb la trama de "Maletes perdudes, un obra complexa.

D’altra banda l’escriptor rodenc, Emili Teixidor, proposa una nova novel·la, porta per títol "Els convidats". L’obra està ambientada en l’època que va viure l’escriptor sota la dictadura de Franco. L’escriptor, nascut l’any 1934 a Roda de Ter, ja va ressaltar la Catalunya de la postguerra amb el llibre "Pa Negre", i ara continua amb "Els convidats".

També en l’àmbit manlleuenc destaca la Palmavera d’Àlex Garrido. Es tracta d’un thriller polític i cultural ambientat a la ciutat de l’Alguer. Garrdio serà aquest migdia a la plaça Fra Bernadí signant llibres a la parada de la Llibreria Contijoch. D’entre els propostes osonenques també destaca la Geografia Literària de Llorenç Soldevia, La Guerra de sucesión de Joaquim Albareda o Els mamífers de Jaume Sañé. En poesia destaquen, entre d’altres, la Poesia Completa de Maria Àngels Angalda, Manicomi de Jacint Sala o el Jardí i les hores d’Elias Mas.

A nivell català els llibreters preveuen una facturació d'uns 20 milions d'euros, una xifra molt semblant a la de l'any passat i que representa un 7,6% del volum de vendes anuals, 263 milions d'euros, de les més de 700 llibreries que hi ha a Catalunya. Per gèneres, la narrativa, l'assaig i els llibres infantils es preveu que siguin els més sol·licitats.

*CONTINUA EL PREDOMINI DE LA ROSA VERMELLA*

Les roses també són les grans protagonistes d'aquesta diada i se'n poden trobar de tot tipus i colors. L’activitat del matí ha estat notable i les previsions són optimistes. El Gremi de Floristes de Catalunya ha manifestat que s’espera un increment de vendes que pugui rondar el 10%. Imma Naranjo, responsable de la floristeria l’Anthurium de Manlleu, explica que les previsions són vendre al voltant de les dues mil roses, igual que l’any passat. Aquest matí, el moviment ha estat constant. La tradicional rosa vermella continua sent l’absoluta triomfadora, malgrat que hi ha molts colors disponibles i moltes presentacions originals.

Molts dels punts de venda de roses s’han instal·lat en places i carrers. Les parades solen ser de titularitat d'entitats o grups. Maria Balasch, de l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona ha assegurat que tenir una parada per Sant Jordi ajuda, més enllà de contribuir al finançament de l'entitat que 'sempre és benvingut', serveix perquè la població conegui l'associació i perquè els usuaris realitzin una tasca 'productiva' que els reconforta. El preu mitjà de venda ronda els 3 euros i es preveu que a tot Catalunya se n’arribin a vendre 6 milions.

Més imatges de la plaça

Alguna autors també aprofiten per signar llibres com el rodenc Josep Verdaguer

Una altra de les parades

Visitants buscant el llibre de la jornada

Etiquetes:
Cultura