26 d'abril de 2024

El taller de lectura per a persones amb demència de Manlleu introdueix disciplines artístiques

Les lectures es fan en format adaptat i l'objectiu és reforçar la memòria i les capacitats cognitives dels participants

El Ter 27 d'abril de 2010 a les 13:25
Una de les sessions de lectura fàcil, aquest mes d'abril
L’Hospital Sant Jaume de Manlleu i la Biblioteca Municipal Manlleu continuen col·laborant en el club de lectura fàcil adreçat a persones grans que estan afectades per algun tipus de malaltia com l’Alzheimer o altres demències.

El taller preveu canvis, per exemple, pel que fa a la periodicitat. El club de lectura és mensual però s’està treballant perquè es pugui fer cada quinze dies.

Àngels Anglada, infermera i coordinadora de l’hospital de dia de Manlleu, explica que una altra idea és complementar-lo amb enregistraments o activitats artístiques com ara la poesia o bé el dibuix, relacionades amb les obres que s'estan llegint, com "Dràcula" o "El diari d'Anna Frank".

Es tracta d’un taller de lectura fàcil, on els participants llegeixen llibres elaborats de manera que puguin ser llegits i entesos per persones amb dificultats lectores. El foment de la lectura entre les persones grans del centre es fa amb l’objectiu de mantenir la ment activa. Una fita que esperen que s’aconsegueixi en major mesura amb les noves incorporacions.

El taller consisteix en la lectura en veu alta del llibre i el posterior comentari. A més, es proporciona als avis una llibreta per poder apuntar les seves notes i, d’aquesta manera, reforçar el record del que s’ha llegit. El taller està també obert als familiars dels malalts.

Des del 2005, quan es va posar en marxa, el taller de lectura fàcil adreçat als pacients ha rebut reconeixements pel seu caràcter pioner. Els responsables del taller tenen en compte diverses variables, ja que cada any s’escriu una memòria per fer valoració de l’activitat. Es recull, per exemple, el grau d’atenció del pacient o l’atracció que sent cap a la lectura. Si bé alguns dels assistents tenen dèficits sensorials o són analfabets, també tenen bona predisposició per sentir les lectures. De la cinquantena de participants, uns vint llegeixen. Tots ells són usuaris de l’hospital de dia i de la residència Aura de Manlleu.

El Club de Lectura és fruit de la col·laboració de l’Hospital Sant Jaume amb la Biblioteca Municipal de Manlleu. També hi participen persones voluntàries que fan lectures en veu alta.

Una altra imatge del taller

Etiquetes: