25 d'abril de 2024

Vic fa marxa enrere i només delatarà els empadronaments amb irregularitats documentals i causes pendents

'Està irregular en un país no és un delicte pròpiament dit' ha assegurat López al plenari

El Ter 5 de maig de 2010 a les 15:26
L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal intervé al ple de Vic
Vic transmetrà informació del padró al Cos Nacional de Policia (CNP) només en aquells casos on es detectin il·legalitats. Després de dies de silenci, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) i el regidor d'Acció Social, Joan López (ERC), han explicat, en el torn de precs i preguntes del ple d'aquest dimecres, que només es delatarà aquells casos on hi hagi causes pendents o possibles delictes de falsificació o suplantació documental.

'Està irregular en un país no és un delicte pròpiament dit' ha assegurat López al plenari. La modificació del posicionament inicial expressat per l'alcalde de delatar també irregularitats ha propiciat el punt d'entesa amb els seus socis del PSC i ERC.

López ha explicat que l'acció d'empadronar-se és l'inici d'un procés 'administratiu' que els diferents organismes públics poden allargar fins a tres mesos. Per això, diu López, si es detecten il·legalitats cal que es comuniquin a l''autoritat competent' per actuar de 'protecció' amb la societat 'd'acollida'. En el cas de les irregularitats com podria ser la falta d'un visat validat, diu el regidor republicà, no hi ha intenció de fer una comunicació 'sistemàtica'. En aquests paràmetres, diu el regidor d'ERC de Vic, tal com s'aplicarà la mesura està 'ajustada a llei'. Per López aquests aspectes s'estableixen en la nova Llei d'Acollida o validada en la conversa que va mantenir fa uns dies l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, amb el delegat del govern espanyol, Joan Rangel..

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, havia ratificat, prèviament a la intervenció de López, als dos regidors d'ERC com a responsables de l'Àrea d'Acció Social. ERC i el PSC, socis de CiU, havien criticat Vila d'Abadal per la interpretació que aquest havia fet de l'informe de la comissaria Malström sobre l'empadronament. Aquest informe havia estat requerit per l'eurodiputat, Ramon Tremosa. Vila d'Abadal ha dit que en la mesura que s'aplicarà hi estan d'acord 'els tres partits'. López es mantindrà com a regidor responsable de l'Oficina d'Acollida perquè és qui 'la va tirar endavant, la exigir i es va fer' i perquè tal i com s'aplicarà 'compleix la Llei d'Acollida', aprovada recentment.

Des del PSC, Josep Burgaya, admetia que PSC i ERC han salvat amb l'empadronament una 'discrepància menor' dins d'una política d'immigració i integració en la què estan d'acord. 'Si no compartíssim aquesta política això si que seria un aspecte preocupant' ha assegurat Burgaya que creu que el debat del padró s'ha situat 'en el punt' però que s'ha 'amplificat' pel tractament que els mitjans de comunicació han donat en el tema. El regidor d'ERC, Joan López, assegurava durant el ple que no s'havien fet 'declaracions i contradeclaracions' els darrers dies per no generar 'més confusió interessada en aquest tema'.

Els tres grups de l'oposició, PxC; CUP i ICV, havien preguntat a l'equip de govern que aclarís en quins casos es delataria a les persones que s'empadronessin i si, a causa de la polèmica, hi havia cap canvi en el govern municipal. Josep Anglada, de PxC, ha qualificat d'engany' el posicionament final de l'alcalde en la temàtica de l'empadronament i assegura que els veïns se'l prenen com 'el pitu del sereno'. Des de la CUP, Laia Jurado, ha demanat explicacions perquè assegurat que el tema 'cansa' i 'causa malestar'. El regidor d'ICV, Xavier Tornafoch, ha demanat, especialment a ERC i PSC, que aclarissin les seves diferències amb el govern.
Etiquetes:
Societat