26 d'abril de 2024

El manlleuenc Jordi Puntí, guardonat amb el Premi Llibreter

Feia vuit anys, des d''Animals tristos', que Puntí no havia publicat

El Ter 22 de juny de 2010 a les 15:44
Jordi Puntí, guanyador del Premi Llibreter en la categoria de Literatura Catalana
El Premi Llibreter arriba a l'onzena edició estrenant una nova categoria, la de Literatura Catalana, que ha guardonat la novel·la 'Maletes perdudes', del manlleuenc Jordi Punti. El jurat n'ha destacat l'estil 'precís, entenedor i clar'.

En la categoria d'Altres Literatures s'ha premiat 'Olive Kitteridge' (Edicions de 1984/El Aleph Editores), de l'escriptora americana Elizabeth Strout, de qui el jurat n'ha remarcat les descripcions 'poètiques i elegants'. Finalment, en la categoria d'Àlbum Il·lustrat s'ha distingit 'La noche estrellada', de l'il·lustrador taiwanès Jimmy Liao, un treball sobre la solitud i la necessitat de comunicació.

Els llibreters catalans reconeixen amb el Premi Llibreter les millors obres d'aquest últim any. Així, de la novel·la 'Maletes perdudes', de Jordi Puntí, guanyadora de la nova categoria de Literatura Catalana, n'han destacat 'una prosa cinematogràfica i en un llenguatge molt viu i ric on la frase curta i directa en fa molt àgil la lectura'.

Pel que fa a l'èxit obtingut per aquesta novel·la a la darrera diada de Sant Jordi, Puntí ha assegurat que 'l'èxit no és explicable per una raó sola, sinó per moltes raons'. Així, l'escriptor ha repartit el mèrit entre la intervenció de Josep Cots a TV3 el dia abans de la diada, l'atenció de tota la premsa, durant el mes abans va fer 30 entrevistes radiofòniques, i el treball dels llibreters, que es llegeixen els llibres i els recomanen als lectors. Empúries va editar 20.000 exemplars del llibre, que ara es traduirà al francès, l'alemany, l'holandès, el portuguès i, potser, a l'italià.

Feia vuit anys, des d''Animals tristos', que Puntí no havia publicat. Per això, ha dit que amb aquest temps el panorama de divulgació 'ha canviat moltíssim', per exemple amb la incidència d'internet.

L'escriptor de Manlleu ha assegurat sentir-se 'molt content' de rebre aquest premi, perquè és un reconeixement 'extraordinari' a una obra ja publicada, fet no gaire habitual en els premis literaris de Catalunya. Puntí, que fa uns anys va publicar un reportatge on comptabilitzava 1.600 premis i concursos literaris a Catalunya, ha assegurat que 'hi hauria d'haver menys premis i més beques d'ajut a la creació', ja que la situació actual és una 'anomalia'.

En la categoria d'Altres Literatures el jurat ha guardonat 'Olive Kitteridge', de l'escriptora americana Elizabeth Strout, un retrat de la quotidianitat situat a Nova Anglaterra. Guanyador del Premi Pullitzer, el llibre està 'carregat d'humor i humanitat i la protagonista sedueix al lector a través de situacions que deriven en conflictes emotius i molt actuals', segons els jurat. Puntí, que va conèixer Strout fa només tres setmanes en un festival de relats, ha assegurat que l'autora estava 'molt contenta' de rebre el guardó.

Finalment, el premi en Àlbum Il·lustrat ha estat pel dibuixant taiwanès Jimmy Liao i la seva obra 'La noche estrellada', del qual el jurat n'ha destacat 'la qualitat, el gran ventall de lectures i el fet de crear un joc metaliterari de complicitat amb el lector'.
Etiquetes:
Cultura